VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heineken heeft in het eerste halfjaar meer bier verkocht en er bovendien meer aan verdiend. De nettowinst bedroeg 1,1 miljard euro, op een omzet van 9,9 miljard. De winst per aandeel kwam maar liefst 19 procent hoger uit op 1,59 euro. Beleggers reageren tevreden.

De verkopen in Europa vallen wat tegen en dat heeft vooral te maken met de economische onzekerheid in Griekenland en Rusland.

Heineken profiteerde nadrukkelijk van gunstige wisselkoerseffecten, maar ook zonder dat effect zijn de resultaten goed. De operationele winst nam met 6,5 procent toe tot ruim 1,5 miljard euro. De nettowinst bedroeg 915 miljoen euro.

Voor de komende maanden verwacht Heineken meer bier te verkopen dan vorig jaar in dezelfde periodes. De positieve valuta-effecten zwakken waarschijnlijk wel wat af, maar voor geheel 2015 is het de verwachting dat de omzet en winst verder zullen groeien. Beleggers reageerden positief op de cijfers van Heineken.

1.Economisch herstel zichtbaar in de sector?

undefinedZeker, op een paar moeilijke markten na. Heineken doet het vooral goed in het premium-segment, met merken als Desperados, Affligem en Sol Premium.

Het bedrijf wist zijn marktaandeel te vergroten in belangrijke markten als Nederland en de Verenigde Staten. In de wereldwijd gezien economisch zwakste regio Europa was er een teruglopende bierafzet, vooral Rusland en Griekenland zijn hier de boosdoeners.

Maar dat werd ruimschoots goedgemaakt in de opkomende markten in Azië, Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. 

In Europa was er een daling van 2 procent. In Azië en de rest van de wereld lag de groeivoet op 6 procent.

 

2.Valuta

undefinedDe omzetstijging van 6,7 procent is voor driekwart te danken aan valuta-effecten. Er werd 469 miljoen euro meer verdiend door gunstiger wisselkoersen.

Zonder de valutameevallers en enkele andere eenmalige zaken was de omzetgroei 1,9 procent, bij een organische volumegroei van 0,8 procent.

 

3. Opkomende markten (met name China)

undefinedGemengde berichten hier, hoewel de opkomende markten het per saldo erg goed doen. In China, Brazilië en Vietnam zit de groei in de dubbele cijfers. Vooral in Rusland gaat het echter slecht, hier daalde de omzet met 10 procent. Volgens Heineken blijft deze markt ook in de rest van 2015 moeizaam.

De groei in Azië als geheel stemt echter desondanks tot tevredenheid.

 

4. Impact Griekenland

undefinedGriekenland wordt een aantal keer genoemd in het persbericht van Heineken. De winstgevendheid daalde hier en het volume ging met een ‘mid-single digit’ percentage omlaag, hoewel het merk Alfa het in Griekenland wel erg goed doet.

Bij het dalende volume in Europa wordt expliciet vermeld dat de hogere volumes in Polen, Servië en Roemenië vooral worden gecompenseerd door lagere volumes in Rusland, Wit-Rusland, Duitsland en Griekenland

 

5. Gevolgen herstructureringen

undefinedIn Zuid-Afrika en Namibië zullen de joint ventures met Diageo worden ontbonden. Dit gaat Heineken ongeveer 136 miljoen euro kosten. Op het hoofdkantoor is ook gereorganiseerd, wat 45 miljoen euro heeft gekost. Heineken verwacht aan het eind van dit jaar minder mensen in dienst te hebben, zonder dat er daarvoor gedwongen ontslagen vallen.

 

6. Lage rente

undefinedHier profiteert Heineken nadrukkelijk van. De netto rentelasten kwamen in de eerste helft van dit jaar op 167 miljoen euro, tegen 209 miljoen vorig jaar. De gemiddelde rentevoet was 3,2 procent, tegen 4,0 procent in 2014. 

 




Gerelateerde artikelen