VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

03 augustus 2015

Meer overheden brengen bankaandelen naar de markt, resultaten zijn gemengd

Meer overheden brengen bankaandelen naar de markt, resultaten zijn gemengd
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Terwijl het Nederlandse ministerie van Financiën zich voorbereidt op de beursgang van ABN Amro, brengen ook de Duitsers en Britten bankaandelen naar de markt. De resultaten zijn gemengd wat erop wijst dat de eerste aandelen ABN Amro wel eens onder de boekwaarde van 15,5 miljard euro weg zouden kunnen gaan.

De Britse overheid begint deze week waarschijnlijk met de verkoop van een eerste pluk aandelen RBS. De staat heeft sinds de financiele crisis 79 procent van de aandelen in RBS. De rest is beursgenoteerd.

De verkoop aan institutionele investeerders zal met enige korting op de koers plaatsvinden. RBS noteert nu op een prijs van ongeveer 0,7 keer de boekwaarde. Met de 5 procent korting waarvan sprake lijkt, zal de verkoop van de aandelen van de staat tegen ongeveer 0,66 keer de boekwaarde plaatsvinden.

Eenzelfde soort waardering kreeg de Duitse overheid onlangs bij de verkoop van Deutsche Pfandbriefbank. Deze bank die zich bezighoudt met vastgoed en publieke financiering bracht minder dan de helft van de boekwaarde op. Bij de beursgang gingen de aandelen ook weg tegen de onderkant van de vooraf vastgestelde prijs.

Tegenover deze relatief lage waarderingen staat het Britse Lloyds. Maandag maakte het Britse ministerie van Financiën bekend dat het 1 procent van de aandelen in de bank heeft verkocht en dat het staatsbelang nu is gezakt naar 14 procent.

Het aandeel Lloyds noteert op dit moment op ruim 1,4 keer de boekwaarde. De overheid verkoopt in de markt, dus de waardering van het laatste pakket aandelen zal daar in de buurt liggen. De Britten verwachten dat mede dankzij Lloyds de opbrengst van de verkoop van alle bankreddingen uiteindelijk positief zal uitvallen.

In het geval van RBS is de lage waardering deels te verklaren door onzekerheid over toekomstige claims en boetes. Vorige week liet RBS weten dat er tot zeker 2017 geen dividend zal worden betaald.

Voor Deutsche Pfandbriefbank geldt dat de lage waardering samen lijkt te hangen met het relatief gedwongen karakter van de verkoop. De staat verkocht daarbij in een keer 80 procent van de aandelen.

Voor de Nederlandse belastingbetaler is de vraag wat dit allemaal betekent voor de verkoop van ABN Amro. De Nederlandse bank heeft niet de problemen met erfenissen uit het verleden zoals RBS die heeft.

Daarnaast zit er geen druk op de verkoop door de staat en zal waarschijnlijk een relatief beperkt deel van de aandelen worden aangeboden. Daarmee is deze verkoop ook anders dan die van de Duitse bank.

Daar staat tegenover dat beleggers die in ABN stappen in het beging nog te maken hebben met een flink meerderheidsbelang van de staat dat in stappen wordt afgebouwd. Dat heeft over het algemeen een drukkend effect op de koers.

Bij de overheid en bij ABN Amro zelf wordt ervan uitgegaan dat de verkoop van alle aandelen ABN zeker 15 miljard euro zou moeten opbrengen. Dat is ongeveer de boekwaarde van 15,5 miljard euro.

NLFI dat namens de staat de investeringen in de banken en verzekeraars beheert, stelde in mei echter rekening te houden met een korting van 10 tot 15 procent bij de eerste verkoop. Op basis van de recente ervaringen in het VK en Duitsland lijkt dit een reële verwachting.


Gerelateerde artikelen

Afspraken over kapitaaleisen verlagen onzekerheid over banken
Afspraken over kapitaaleisen verlagen onzekerheid over banken
08-12-2017

Nieuwe kapitaaleisen hangen al lange tijd als een donkere wolk boven de Ned…

Lees verder

banken DNB kapitaal
Misstanden rond reverse listings worden eindelijk aangepakt
Misstanden rond reverse listings worden eindelijk aangepakt
04-12-2017

De roep van beleggers om strengere regelgeving rond ‘reverse listings’ word…

Lees verder

beurs VEB beleggers
Bij Altice is vooral uit de Europese onderdelen de lucht gelopen
Bij Altice is vooral uit de Europese onderdelen de lucht gelopen
21-11-2017

De implosie van het aandeel Altice van de laatste weken is vooral gedreven …

Lees verder

beurs Altice beleggers
Koersen grote Amerikaanse banken zijn ver vooruit gelopen op de resultaten
Koersen grote Amerikaanse banken zijn ver vooruit gelopen op de resultaten
16-10-2017

De aandelen van grote Amerikaanse banken zijn flink opgelopen dit jaar. Daa…

Lees verder

banken cijfers economie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}