VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Met de boodschap dat er dit jaar geen overnames meer worden gedaan probeert Ger van Jeveren een koersdaling te stuiten. De Fagron-topman presenteert het als een concessie aan aandeelhouders, maar hij lijkt ze niet meer dan een lippendienst te bewijzen.

Begin deze maand publiceerde Fagron tegenvallende halfjaarcijfers. Het bedrijf bleek in de Verenigde Staten last te hebben van dalende vergoedingen. De prijzen per recept voor niet-steriele medicijnen lagen het afgelopen halfjaar een derde lager dan daarvoor.

Dit was opmerkelijk omdat Van Jeveren eerder zorgen van analisten over prijsdalingen in de VS wegwuifde. Het vertrouwen in de bestuursvoorzitter kreeg een knauw en de aandelenkoers van Fagron daalde sinds het halfjaarbericht ruim 40 procent.

Een ander aandachtspunt van analisten zijn de overnameplannen. In een presentatie voor analisten zei de top van het bedrijf dat de oorlogskas 60 miljoen euro groot is en het bedrijf vijf potentiële overnameprooien in het vizier heeft.

Ruimte in balans 

Analisten twijfelen echter of de balans daar wel ruimte voor biedt. De verhouding tussen de nettoschuld en de operationele winst (net debt/ebitda) was de eerste helft van het jaar 3,21. Dat is maar een fractie onder de met geldschieters afgesproken 3,25.

Van Jeveren reageerde woensdag in een interview in het Financieele DagbladUit het FD (login vereist) op de zorgen met de aankondiging dat Fagron zich dit jaar richt op het halen van de omzetdoelstelling van 500 miljoen euro. De voorbereiding van de overnames gaat wel door maar die wil Van Jeveren pas volgend jaar effectueren. “Dan hebben we zeker weer een mooie financiële positie”, voegde hij toe.

Deze uitspraken zijn om verschillende redenen opvallend. Allereerst is het zeer twijfelachtig of hier sprake is van een koerswijziging. Tegen analisten zei Van Jeveren beginnen deze maand dat hij ‘een grote capaciteit voor overnames in de eerste helft van 2016’ voorziet. Dit lijkt volledig in lijn met de uitspraak dat er dit jaar geen overnames meer worden gedaan.

Daarnaast suggereert de uitspraak over de financiële positie dat de topman inziet dat deze moet verbeteren. Uit eerdere uitspraken is echter overduidelijk dat de top van Fagron de balanspositie helemaal niet als problematisch ziet.

Eerder gezegd 

Van Jeveren schetste begin dit jaar in een interviewEffect-interviewzijn ideeën over schuldfinanciering. “Als je een bedrijf kunt kopen voor 3,5 procent rente en dat bedrijf heeft een operationele winstmarge van 25 procent en je kunt het kopen voor 5,5 keer de winst, kun je dat volgens mij altijd doen. Je moet dan zorgen dat je razendsnel een positieve kasstroom hebt. Dat trucje beheersen wij heel goed.”

Financieel topman Jan Peeters zei begin deze maand ook nog dat het bestuur zich ‘totaal niet ongemakkelijk voelt bij de huidige schuldniveaus’. “Als een bedrijf zoals het onze in private handen zou komen zouden ze er 5, 6 keer de operationele winst aan schuld in steken.”

Dat Van Jeveren nu doet alsof de financiële positie ook de aandacht heeft van het bestuur lijkt dus niet meer dan een lippendienst aan beleggers en analisten die twijfelen aan het groeiverhaal dat Fagron voorspiegelt. Of dit een effectieve strategie is om het vertrouwen van beleggers terug te winnen, lijkt dubieus.




Gerelateerde artikelen