VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

26 augustus 2015

Uitbreiding belang in India dure aangelegenheid voor Heineken

Uitbreiding belang in India dure aangelegenheid voor Heineken
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Heineken lijkt bezig om zijn belang in de Indiase joint venture United Breweries uit te breiden. De overname past in de strategie, maar de kans dat Heineken opnieuw een relatief hoge prijs betaalt is aanwezig.

Het bierconcern kocht in juli een belang in zijn joint venture van enkele procenten van United Spirits, een dochter van Diageo.

Daarmee heeft Heineken nu 43 procent van de aandelen. Volgens anonieme bronnen van persbureau Reuters wordt er nu gepraat over de overname van het belang van de president van het bedrijf Vijay Mallya.

Deze zoon van de oprichter van de Indiase brouwer heeft nog ruim 32 procent. Hij heeft echter geld nodig om schuldeisers van zijn failliete luchtvaartmaatschappij Kingfisher te betalen en verkoop van de aandelen in de brouwer zou een optie zijn.

Logica

Voor Heineken zou het op zich een logische uitbreiding zijn. De Indiase biermarkt groeit snel, maar is nog niet zo ver ontwikkeld als die in andere opkomende markten, zoals bijvoorbeeld China.

Bestuursvoorzitter Jean-Francois van Boxmeer zei in een interview voor Effect begin 2013 ook grote kansen in het land te zien. “We hebben daar met onze joint venture United Breweries meer dan 50 procent van de markt in handen, een markt die zomaar twintig keer groter kan worden de komende jaren. Ik denk dat India over twintig jaar de grootste tent binnen het Heineken-imperium zal zijn.”


Deze woorden indachtig lijkt het vanzelfsprekend dat Heineken deze kans pakt en voor uitbreiding van zijn ‘tent’ in India gaat. De vraag is dan alleen wel wat de prijs gaat worden?

Het beursgenoteerde United Breweries is op dit moment namelijk wel stevig geprijsd. De koers staat rond de hoogste niveaus in jaren en de huidige koers-winstverhouding ligt rond de 100. Met de door analisten verwachte winstgroei van bijna 80 procent de komende twee jaar, is de prijs nog steeds meer dan 50 keer de winst.

Deze verwachte winstontwikkeling is bovendien afhankelijk van omzetgroei met dubbele cijfers. Het meest recente kwartaal zakte de omzetgroei echter naar 4 procent, terwijl de volumes op jaarbasis zelfs met 1 procent afnamen. De eerste bullet in het persbericht van United Breweries luidde dan ook ‘stagnant industry’.

In juli betaalde Heineken 1.030 rupee per aandeel voor 8,5 miljoen aandelen. Dat komt neer op een totaalbedrag van ruim 115 miljoen euro. Als het hele belang van Mallya wordt overgenomen tegen de huidige koers van ongeveer 840 rupee gaat het om een investering van nog eens 1 miljard euro.

Schulden

Als Heineken deze stap zet betekent dit dat de schuldpositie, die de laatste jaren wat was verbeterd, weer een zetje naar beneden krijgt. Aangenomen dat Heineken deze stap met extra schuld zou financieren stijgt de verhouding tussen nettoschuld en het bedrijfsresultaat van 2,4 naar circa 2,6.

Op het grotere geheel van Heineken’s gigantische balans is dat niet echt een schokkende ontwikkeling. Veel relevanter is echter of het potentiële rendement op deze investering groot genoeg zal zijn.

Heineken heeft geen sterke reputatie als het gaat om goed renderende aankopen en gezien de huidige koers en de recent verslechterde vooruitzichten op de Indiase biermarkt is het de vraag of een investering in India nu wel zou renderen.


Gerelateerde artikelen

Ook na overname Delta Lloyd draait het bij NN Group om kostenbesparingen
Ook na overname Delta Lloyd draait het bij NN Group om kostenbesparingen
30-11-2017

Toen NN Group naar de beurs kwam was de boodschap aan beleggers dat het waa…

Lees verder

overname delta lloyd NN Group
Aalberts moet succesvol groeimodel beter gaan ondersteunen
Aalberts moet succesvol groeimodel beter gaan ondersteunen
03-11-2017

‘Goedkoop’ bedrijven overnemen en die vervolgens even winstgevend maken als…

Lees verder

groei Aandeelhouders aalberts
VEB deelt zorgen met AkzoNobel via uitgebreide brief met vragen
VEB deelt zorgen met AkzoNobel via uitgebreide brief met vragen
03-11-2017

Het afhaken van PPG als overnemer heeft de rust bij AkzoNobel allerminst te…

Lees verder

overname akzonobel PPG
Onno van de Stolpe: ‘Galapagos is niet gebaat bij een overname’
Onno van de Stolpe: ‘Galapagos is niet gebaat bij een overname’
23-10-2017

In Effect 10, die op vrijdag 20 oktober bij de leden van de VEB in de bus v…

Lees verder

overname galapagos

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}