VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hoge schulden zijn momenteel de norm bij kabelbedrijven, ook bij het in Nederland genoteerde Altice. Het grote verschil tussen het niet -kredietwaardige Altice en wel kredietwaardige bedrijven is dat de laatstgenoemde goede winsten maken.

Een paar dagen geleden zag Altice zich gedwongen om de doelstelling voor een obligatie-uitgifte te verlagen en de rente te verhogen. Dit lijkt een eerste teken dat investeerders klaar zijn met de met schuld gefinancierde overnames van het bedrijf.
 
Gezien de schuldenberg bij Altice lijkt die terughoudendheid op zijn plaats. Altice had halverwege het jaar een nettoschuld van 26,1 miljard euro. De leverage ratio, de verhouding tussen de totale balansomvang en het eigen vermogen, kwam daarmee uit op circa 25.
 
Dit betekent kortweg dat de grote schuldenberg rust op een heel smalle basis eigen vermogen. Altice is met deze enorme hefboom wel een uitzondering in kabelland, maar ook de rest van de branche zwemt in de schulden.

Zo heeft Liberty Global, de nieuwe eigenaar van Ziggo, ruim 43 miljard dollar aan nettoschuld en een leverage ratio van vijf. Ook het Amerikaanse Time Warner Cable heeft met 22,6 miljard dollar schuld een leverage ratio van 5.
 
Comcast, ook uit de VS, en het Deense TDC staan er een stuk beter voor met een balans die circa drie keer het eigen vermogen groot is, al zijn de schulden ook bij deze bedrijven aanzienlijk.

Ander stempel
 
Toch hebben van deze vijf bedrijven er drie wel gewoon het stempel ‘kredietwaardig’ bij kredietbeoordelaars. De verklaring hiervoor is dat ze winstgevender zijn dan Altice en Liberty Global die in de categorie rommelobligaties zitten.
 
Zowel voor Comcast als Time Warner als TDC is de Net debt/EBITDA ratio onder de 3. Dit is in vergelijking met veel andere sectoren nog steeds aan de hoge kant, maar het is beter dan de 4,4 van Altice en de 5.1 van Liberty Global.
 
Niet alle schuld is dus gelijk. Uiteindelijk gaat het erom waar de schuldenberg op rust, en dan vooral op welke kasstromen.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen