VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

03 december 2015

VEB vraagt Vivat toelichting op scheefgelopen SRLEV obligatie

VEB vraagt Vivat toelichting op scheefgelopen SRLEV obligatie
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggers hebben dagenlang te veel betaald voor een oude obligatie van SNS Reaal. Zij dachten met de aanschaf van de obligatie ook coupons te ontvangen, maar die waren al uitbetaald. De VEB vraagt in een brief om opheldering aan de uitgevende instelling Vivat.

Beleggers hebben dagenlang gehandeld in een obligatie van Vivat zonder dat zij er van op de hoogte waren dat de coupons al uitgekeerd waren.

Hierdoor betaalden zij ruim 30 duizend euro te veel voor de obligatie. Waar de beurs, Euronext, normaal gesproken beleggers informeert via het uitbrengen van een zogeheten notice, bleef het nu dagenlang stil.

De VEB vraagt in een brief aan de uitgevende instelling Vivat in hoeverre zij de beurs tijdig hebben geïnformeerd over de uitkering van achterstallige coupons.  Lees hier de VEB-brief

Buiten schot

Bij de nationalisatie van bank-verzekeraar SNS Reaal is een aantal obligaties buiten schot gebleven. Dat zijn de obligaties van SRLEV, het dochterbedrijf dat nu actief is onder de naam Vivat. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de eeuwigdurende 9% SRLEV obligatie.

Na de nationalisatie van SNS Reaal is de rentebetaling bij deze obligaties op aandringen van de Europese Commissie stopgezet.

Sinds kort is Vivat in private handen van het Chinese financiële conglomeraat Anbang, daarmee is de Nederlandse staat verlost van dit onderdeel.

Uitbetaling achterstallige coupons

Door de verkoop aan het Chinese Anbang is het Vivat weer toegestaan om rente te betalen op haar uitstaande schuldpapier.

Aangezien de in 2013 stopgezette couponbetaling op de 9 procent SRLEV-obligatie cumulatief was moeten alle overslagen coupons ook uitbetaald worden.

Bovendien is over die niet uitbetaalde coupons in de tussentijd ook rente opgebouwd. Het gaat bij elkaar om een uitkeringsbedrag van circa 31 procent over de initiële nominale waarde van een ton euro.

De achterstallige coupons met rente zijn inmiddels op 6 november door Vivat volledig uitbetaald. Daarmee wijzigt de beurshandel van – in vakjargon - dirty in clean.

Ex-coupon

De SRLEV obligatie handelde naar verluidt op 4 november ex-coupon. Omdat de rente uit de koers is verdwenen, hoort de obligatie die dag te handelen op een koersniveau waar die 31 procent aan opgebouwde rente vanaf gegaan is. Maar dit is niet gebeurd: de SRLEV obligatie sloot na het sluiten van de handel op 3 november op 146,95 procent.

Een correcte koers zou op de ex-coupon datum zo rond de 116 procent moeten liggen (146,95 procent minus 31 procent). Beleggers betaalden vervolgens op 4, 5 en 6 november nog tienduizenden euro’s te veel voor de obligatie.

Boze beleggers

Nadat op 6 november geconstateerd werd dat het een en ander niet goed ging is de handel op Euronext stilgelegd.

Boze beleggers hebben zich vervolgens bij de VEB gemeld dat zij schade zouden hebben geleden. Deze beleggers kochten de obligatie namelijk in de wetenschap dat de coupon op 4, 5 en 6 november nog in de koers zat. 

Normaal gesproken kijken beleggers op de website van Euronext voor informatie over couponbetalingen. Die zogeheten notice was nu dus pas op 6 november op de website te vinden.


Gerelateerde artikelen

Misstanden rond reverse listings worden eindelijk aangepakt
Misstanden rond reverse listings worden eindelijk aangepakt
04-12-2017

De roep van beleggers om strengere regelgeving rond ‘reverse listings’ word…

Lees verder

VEB beurs beleggers
Value8 wil zijn portefeuille met meervoudige reverse listing in Nedsense in één klap saneren
Value8 wil zijn portefeuille met meervoudige reverse listing in Nedsense in één klap saneren
28-11-2017

Op 22 november 2017 publiceerde Value8 eindelijk de definitieve jaarrekenin…

Lees verder

VEB Aandeelhouders Value8
De forse bewegingen na de derdekwartaalcijfers
De forse bewegingen na de derdekwartaalcijfers
20-11-2017

Effect 11, die op vrijdag 17 november bij de leden van de VEB in de bus vie…

Lees verder

VEB analisten effect
Nieuwe wetgeving voor collectief schadeverhalen onderweg

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}