VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Alex Wynaendts vroeg aandeelhouders de afgelopen jaren regelmatig om geduld wat betreft hogere dividenduitkeringen. Maar woensdag kondigde de bestuursvoorzitter van Aegon een dividendverhoging en een aandeleninkoop aan. Tot en met 2018 lijkt het nu wel goed te zitten met de dividendgroei, maar hoe gaat het daarna verder?

In totaal gaat de verzekeraar de komende drie jaar circa 2,1 miljard euro teruggeven aan aandeelhouders. Naast 1,7 miljard euro aan dividendbetalingen, wordt er voor 400 miljoen euro aandelen ingekocht.

Het totale dividend over 2015 komt uit op 25 eurocent. Dat is 2 eurocent meer dan over 2014. Aegon wees er woensdag op dat dit neerkomt op een stijging van bijna 9 procent.

De komende jaren zal het dividend blijven groeien. Uitgaande van bijna 2,1 miljard uitstaande aandelen nu en de inkoop van 80 miljoen stuks met het inkoopprogramma, komt de totale dividenduitkering de komende drie jaar uit op circa 85 eurocent per aandeel.

Als Aegon het dividend geleidelijk laat toenemen, door Wynaendts aangemerkt als doel, ligt een groei van 6 tot 7 procent per jaar in het verschiet. Over drie jaar zou het dividend dan circa 31 eurocent zijn.

De vraag is wel hoe dan verder? Aegon presenteerde donderdag ook een opfrissing van zijn strategie. De doelstellingen die daar een onderdeel van zijn lijken echter niet al te ambitieus. 

De voornaamste doelstelling, een rendement op het eigen vermogen van 10 procent zou namelijk vorig jaar al worden gehaald. Woensdag ging dit doel naar 2018. Het moet dan alsnog gerealiseerd gaan worden met nieuwe kostenbesparingen en organische groei.

In de presentatie zat ook een plaatje voor de verwachte ontwikkeling van de vrij kasstroom de komende jaren. De vrije kasstroom is de bepalende factor voor het dividend. Volgens het dividendbeleid wordt de helft van de vrije kasstroom na aftrek van kosten van de holding uitgekeerd.

Aegon verwacht dit jaar een vrije kasstroom van ongeveer 1,3 miljard euro. Daarvan komt 900 miljoen euro uit de VS, 250 miljoen euro uit Nederland, 150 miljoen euro uit andere Europese landen en 100 miljoen euro uit vermogensbeheer. Azië zorgt voor een negatieve kasstroom van 100 miljoen euro.

Vermogensbeheer en de rest van Europa zullen de komende jaren groeien, Azië moet verbeteren. Maar voor de grootste markten, de VS en Nederland, is de verwachte ontwikkeling van de kasstromen ‘stabiel’. Pas na 2018 zal in de VS sprake zijn van groei.

De vraag is of Aegon in de VS die verbetering gaat waarmaken. De afgelopen jaren heeft de transformatie die Wynaendts voor zich ziet nog niet geleid tot echte groei. Hoe het na 2018 verder gaat met het dividend en dus het aandeel Aegon is dus tamelijk onzeker.

Voor aandeelhouders die voor de financiële crisis al in de verzekeraar zaten en nog dividenduitkeringen van meer dan 60 eurocent hebben gezien, leidt de lange, lange weg naar herstel tot ver na 2018.




Gerelateerde artikelen