VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De stemming in de chipindustrie is de laatste weken flink verslechterd. Maar bij ASML was de boodschap tijdens de jaarcijfers een en al optimisme. Het dividend gaat flink omhoog en achter de horizon komen EUV en het halen van de 10 miljard euro omzet er echt aan.

“Iedereen heeft het over het einde van de wereld”, zei financieel topman Wolfgang Nickl een aantal keer tijdens een persconferentie om daarna meteen duidelijk te maken dat ASML dat anders ziet.

Hij wees onder meer op de toename van de orders met 30 procent in het laatste kwartaal ten opzichte van een kwartaal ervoor. Het totale orderboek staat op ruim 3 miljard euro. Bestuursvoorzitter Peter Wennink zei dat de grootste klanten van het bedrijf hebben aangegeven hun kapitaaluitgaven te gaan verhogen.

Deze rooskleurige blik contrasteert wel enigszins met het beeld in de rest van de industrie. Omzetwaarschuwingen van toeleveranciers van Apple hebben al geleid tot twijfel over de ontwikkeling van de wereldwijde vraag naar smartphones. Intel meldde onlangs een omzet en winst over 2015 die lager waren dan in 2014. Dat de cijfers beter waren dan verwacht, kon beleggers niet imponeren. De koers daalde na de cijferpublicatie.

Om het optimisme kracht bij te zetten trakteert ASML aandeelhouders op een dividendstijging van 50 procent. Nickl rekende voor dat het dividendrendement daardoor stijgt naar ongeveer 1,4 procent. Duidelijk hoger dan de rente op een spaarrekening, maar nog wel steeds flink minder dan het gemiddelde op de beurs.

Dat laatste heeft te maken met het feit dat ASML nog steeds een snel groeiend bedrijf is. Voor de middellange termijn draait de groei om EUV-technologie, waarom de nieuwe generatie chipmachines is gebaseerd waarmee chipproducenten de stap naar kleinere chips zullen kunnen zetten.

De tijd dat ASML met deze machines de markt gaat bestormen komt er echt aan, liet Wennik woensdag weten, zij het dan vanaf 2018. Dit jaar moet nog gewerkt worden aan de productiviteit en beschikbaarheid, 2017 zal draaien om het installeren bij klanten. Wennink sprak ook van een overbruggingsperiode.

In die overbruggingsperiode lijkt de service voor en updates van al geïnstalleerde apparaten van het bedrijf een belangrijke motor voor groei te worden. Nickl rekende voor dat deze tak van ASML de afgelopen jaren met gemiddeld 26 procent per jaar is gegroeid.

Hij voorziet een verdere groei van ruim 2 miljard euro omzet nu naar 3 tot 3,5 miljard euro omzet in 2020. Het voordeel van deze activiteiten is dat ze minder conjunctuurgevoelig zouden moeten zijn dan de verkoop van nieuwe chipmachines. Als deze activiteiten relatief in omvang toenemen, wordt de omzet van heel ASML minder gevoelig voor de toestand in de nogal cyclische chipindustrie.

EUV en de stap naar de omzetdoelstelling van 10 miljard euro komen eraan. De serviceactiviteiten zetten een automatische rem op het op-en-neer golven van de industrie. De toekomst bij ASML ziet er rooskleurig uit.

Toch is het aandeel sinds de vroege zomer met meer dan een derde gezakt. Voor beleggers wegen de onzekere vooruitzichten op de korte termijn duidelijk zwaarder.
Gerelateerde artikelen