VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een kleine 20 procent van de Shell-aandeelhouders zei woensdag “nee” tegen de overname van BG Groep. Zij vrezen dat Shell te veel betaalt voor het Britse gasbedrijf.

Het huwelijk tussen Shell en het Britse BG Group is een feit. Woensdag stemde 83 procent van de Shell-aandeelhouders in met de overname.

Een dag later in Londen waren aandeelhouders BG enthousiaster: liefst 99,5 procent van de BG-aandelenkapitaal was voor de deal.

Dat het enthousiasme in Londen groter was dan in het Circustheater in Scheveningen, de vaste uitvalsbasis van Shell voor aandeelhoudersvergaderingen van Shell, is niet verwonderlijk.

Shell betaalt een stevige prijs voor alle aandelen van BG: 50 miljard euro. Tijdens de aandeelhoudersvergadering uitten verschillende aandeelhouders hun zorgen over de deal nu de olieprijs al enige tijd rond de 30 dollar schommelt.

Dat is ver verwijderd van de “ten minste 60 dollar” die Shell nodig heeft om de overname rendabel te maken. Is het nog wel verstandig om in het huidige olieklimaat de grootste overname in de Nederlandse geschiedenis te doen, was een vraag waar veel beleggers mee zaten.

 “Olieprijzen worden nu gedreven door kortermijnsentiment, niet door de langetermijn-fundamentals”, aldus financieel directeur Simon Henry die zei dat de kans dat de olieprijs zo laag blijft in zijn ogen minder dan één procent is.

 “Momenteel worden veel investeringen geschrapt. Hierdoor daalt het aanbod van olie. Bij een gelijkblijvende vraag in de wereld moet de prijs van een vat olie weer omhoog”, aldus Henry

Mocht de olieprijs onverhoopt toch laag blijven zal dat onvermijdelijk tot waardevernietiging leiden.

Maar Shell weigerde het risico van dit naar eigen zeggen “onrealistische en irrelevante” scenario te kwantificeren.

Onthouden

Shell blonk voorafgaand aan de bijeenkomst niet uit in een overvloedige informatieverschaffing.

Door de gebrekkige informatieverschaffing – vooral over de neerwaartse risico’s vanwege de lage olieprijsomgeving – heeft de VEB zich onthouden van stemming over de overname.  

Shell verhoogt door de overname haar blootstelling aan het politiek instabiele Brazilië, waar BG grote belangen in diepwaterprojecten heeft. Bij veel van deze projecten is Shell geen operator, en zelfs als het operator is, heeft het geen volledige zeggenschap over de bedrijfsvoering.

Ook is het met de Braziliaanse fiscus verwikkeld in een fikse discussie over belastingafdrachten.  

Ben van Beurden, die aangeeft dit jaar al drie keer te hebben gesproken met de president van Brazilië, laat weten dat Shell al 104 jaar actief is in Brazilië.

“Landenrisico is iets waar Shell onvermijdelijk mee te maken heeft. Dat is in Brazilië het geval, maar ook in Qatar, het Verenigd koninkrijk en de Verenigde Staten”, zo antwoordde ceo Van Beurden op vragen van de VEB.

Parijs

Namens beleggers sprak de VEB ook verbazing uit dat Shell met geen woord rept over het klimaatakkoord en de impact hiervan op energiemarkten en het verdienmodel van Shell.

Het Shell bestuur gaf aan dat de impact van “Parijs” niet overschat moet worden. Het klimaatakkoord is vooral verwoestend voor kolenbedrijven, want twee-derde van de carbon bubble van 2,7 biljoen dollar komt voor rekening van de kolenindustrie. “Aangezien we niet in kolen zitten voorzie ik niet dat Shell stranded assets op de balans heeft staan”, aldus cfo Simon Henry.

Shell doet betrekkelijk luchtig over het risico dat klimaatregulering verder aangescherpt wordt nu steeds meer overheden het belang van duurzaamheid erkennen.

Dividend

President-commissaris Charles Holliday stond weinig open voor een discussie over de houdbaarheid van het dividend.

“Ons dividendbeleid verandert niet door deze acquisitie. We willen nog steeds dit jaar in totaal 1,88 dollar per aandeel uitkeren”.    

Het dividendrendement van Shell schommelt al enige tijd tussen de 8 en 10 procent. Een duidelijk signaal van beleggers dat ze twijfelen aan de houdbaarheid van de uitkering van de oliegigant.

 “De mogelijkheid om het dividend in absolute termen te verhogen is afhankelijk van de olieprijs”, aldus CFO Henry.

Shell zal de komende kwartalen waarschijnlijk geld moeten lenen om het beloofde dividend van in totaal 15 miljard dollar uit te kunnen keren.

 

 

 




Gerelateerde artikelen