VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Delta Lloyd is al sinds de jaren zeventig investeerder in Van Lanschot. Over zo’n lange periode zou het bijna onmogelijk moeten zijn verlies te lijden. Maar de zeer slecht getimede aankopen die de verzekeraar voor en tijdens de crisis van 2008 heeft gedaan lijken roet in het eten te gooien.

Volgens het Financieele Dagblad bereidt Delta Lloyd een verkoop van het belang van ruim 30 procent in Van Lanschot voor. De circa 12,5 miljoen aandelen zouden via een soort mini-beursgang van de hand worden gedaan.

Tegen de huidige koers van circa 18,5 euro is het belang ruim 231 miljoen euro waard. Dat is hoogstwaarschijnlijk aanzienlijk minder dan Delta Lloyd over de jaren in Van Lanschot heeft gestoken.

Dit komt door investeringen rond de financiele crisis en zit als volgt. Bij de beursgang van Van Lanschot in 1999 had Delta Lloyd circa 4,1 miljoen gewone aandelen en ongeveer 0,5 miljoen preferente aandelen. Tegen de introductiekoers hadden deze stukken een waarde van zo’n 167 miljoen euro.

Sindsdien heeft Delta Lloyd de belegging in Van Lanschot in stappen verder uitgebreid. Na de overname van Kempen door Van Lanschot in 2006 had Delta Lloyd 8,3 miljoen aandelen.

Vervolgens werd het belang grofweg in twee fases verder vergroot naar de circa 12,5 miljoen aandelen die Delta Lloyd nu heeft. Uit meldingen bij de AFM blijkt dat Aviva, de toenmalige moeder van Delta Lloyd tussen november 2006 en juli 2007 er circa 2,4 miljoen aandelen bij kreeg.

Deze uitbreiding gebeurde niet volledig onopgemerkt. In de media leidde de vergroting van het belang tot meer dan 30 procent tot speculatie dat Aviva zich voorbereidde op een consolidatieslag in de Nederlandse financiële wereld.

In de betreffende periode stond de koers van Van Lanschot gemiddeld op ongeveer 70 euro. Voor de aankoop van 2,4 miljoen aandelen kort voor de financiele crisis zal dus circa 170 miljoen euro zijn neergeteld.

Volgens de volgende en meest recente melding bij de AFM had Delta Lloyd in 2011 ruim 12,4 miljoen aandelen Van Lanschot. De uitbreiding in de tussentijd lijkt samen te hangen met de uitgifte en conversie van preferente aandelen door Van Lanschot tijdens de crisis.

Eind 2008 gaf de bank voor 150 miljoen euro aandelen uit. Vervolgens werden deze in 2010 omgezet in gewone aandelen. Het procentuele belang van Delta Lloyd in Van Lanschot veranderde in deze periode niet substantieel en volgens een presentatie van Van Lanschot werd het aantal uitstaande aandelen met 15 procent uitgebreid.

Het lijkt er dus op dat Delta Lloyd ongeveer naar rato zijn investering heeft uitgebreid. Uitgaande van de totale injectie van 150 miljoen en ruim 3,4 miljoen omgezette preferente aandelen rolt een conversieprijs van 43,5 euro per aandeel uit de bus. Dit zou betekenen dat Delta Lloyd voor circa 1,7 miljoen aandelen 74 miljoen euro heeft neergeteld.

De uitbreiding van het belang in Van Lanschot voor en tijdens de financiele crisis heeft dus circa 244 miljoen euro gekost. Dat is meer dan alle aandelen Van Lanschot die Delta Lloyd nu heeft tegen de huidige koers waard zijn.

Delta Lloyd heeft in de afgelopen decennia wel dividend ontvangen van Van Lanschot. Alleen sinds de beursgang telt dit al op tot meer dan 18 euro per aandeel.

Maar dat dit meer is dan de aankoopprijs van alle 8,3 miljoen aandelen die voor 2006 zijn gekocht, lijkt onwaarschijnlijk. Tussen 1999 en 2006 stond het aandeel Van Lanschot nooit onder de 30 euro. In die periode groeide het belang van Delta Lloyd ook met ruim 3,7 miljoen aandelen.

Al met al lijkt het zeker dat Delta Lloyd op zijn totale investering in Van Lanschot verlies gaat leiden. Dat is opmerkelijk gezien het feit dat die investering meer dan drie decennia terug gaat. Luister naar de reactie van de VEB op de verkoop op BNR




Gerelateerde artikelen