VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

07 maart 2016

KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven

KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

KPN spiegelt aandeelhouders een stijging van het dividend voor. Dat wordt de komende jaren mogelijk gemaakt door nieuwe kostenbesparingen, een afnemende investeringsdruk en lagere financieringslasten. Maar de tijden waarin miljarden naar de aandeelhouders vloeiden komen voorlopig niet terug.

Het telecombedrijf presenteerde maandag een update van zijn strategie voor de periode tot en met 2019. KPN gaat verder met kosten besparen, het doel is 300 miljoen euro per jaar extra. Daarnaast kunnen de investeringen de komende jaren flink omlaag.

Een en ander moet gaan leiden tot een sterke verbetering van de vrije kasstroom en daarmee het dividend. KPN laat het laatste mee groeien met de eerste. Op basis van de verwachtingen die KPN uitsprak is mogelijk om grofweg een inschatting te maken wat aandeelhouders kunnen verwachten.

De herstructureringsprogramma’s moeten leiden tot een verruiming van de operationele winstmarge (ebitda-marge) voor de Nederlandse activiteiten met minstens 3 procent. Uitgaande van 6,17 miljard euro, de omzet uit de Nederlandse markt in 2015, levert de winstverbetering minstens 185 miljoen euro aan extra vrije kasstroom op.

Nog wat groter is de impact van het wegvallen van de investeringsdruk. De tijd van verhoogde investeringen in nieuwe infrastructuur loopt op zijn einde, aldus het bedrijf. Dit leidt ertoe dat deze investeringen op de middellange termijn kunnen dalen naar 15 tot 17 procent van de omzet.

In Nederland bedroeg deze verhouding vorig jaar 20,5 procent. Uitgaande van het midden van de bandbreedte van KPN (16 procent) en de Nederlandse omzet over 2015 levert dit een bijdrage aan de vrije kasstroom van 278 miljoen euro.

Bij elkaar telt dat op tot 463 miljoen euro extra vrije kasstroom die beschikbaar komt voor schuldreductie, andere investeringen of dividendbetalingen. Uitgaande van 698 miljoen euro vrij kasstroom in 2015 betekent dit een stijging met circa tweederde. 

Over 2015 jaar keert KPN in totaal 8 eurocent regulier dividend uit. Als het dividend inderdaad meegroeit met de vrij kasstroom kan dit de komende jaren dus stijgen richting de 13 eurocent.

Dit is waarschijnlijk echter nog een te conservatieve inschatting. KPN verwacht namelijk ook nog een daling van de financieringslasten. In 2015 werd 485 miljoen euro aan rente betaald. Dit was al circa 40 procent minder dan het voorgaande jaar.

De opbrengsten van de verkoop van aandelen in Telefonica Deutschland en de vrije kasstroom kunnen worden aangewend voor verdere schuldreductie. Mogelijk dat hier dus ook nog enkele honderden miljoenen aan extra besparingen zitten.

Daarbij komt ook nog eens dat bovenstaande berekening ervan uitgaat dat de omzet niet groeit. Mogelijk dat omzetgroei, die KPN wel verwacht, en bijbehorende margeverbetering leiden tot een verdere vergroting van de vrije kasstroom.

Al met al zou de totale uitkering aan aandeelhouders tot aan het eind van dit decennium makkelijk kunnen verdubbelen. Toch zal het voor aandeelhouders die de gouden tijden van weleer hebben meegemaakt waarin KPN miljarden uitkeerde allemaal een beetje karig aanvoelen.

 


Gerelateerde artikelen

Boskalis houdt cashdividend stabiel, maar onduidelijk of het verwatering gaat compenseren
Boskalis houdt cashdividend stabiel, maar onduidelijk of het verwatering gaat compenseren
09-03-2018

Boskalis houdt, ondanks een scherpe winstdaling, het dividend stabiel. Als …

Lees verder

dividend boskalis baggeraar offshore
Wolters Kluwer: degelijk en stabiel, maar gaat het hard genoeg?
Randstad: stabiel dividend of niet, uitzendaandelen zullen beweeglijk blijven
Randstad: stabiel dividend of niet, uitzendaandelen zullen beweeglijk blijven
13-02-2018

De top van Randstad maakt zich al enige tijd druk over het beeld dat het be…

Lees verder

dividend randstad uitzendbranche
BAM maakt beloftes aan beleggers niet waar

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}