VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Onlinebroker gaat nieuwe producten lanceren om zichzelf opnieuw uit te vinden

Vijftien jaar geleden was onlinebroker Binck een hemelbestormer. Maar al enkele jaren hapert het verdienmodel. De bank moet zichzelf snel opnieuw uitvinden om zich staande te kunnen houden ten opzichte van goedkopere concurrenten als DeGiro.

De beleggersbank worstelt met een teruglopend aantal beleggingstransacties. Op de dag van de jaarlijkse bijeenkomst met beleggers afgelopen week presenteerde de naar klanten gemeten nog altijd grootste broker van Nederland ook haar eerstekwartaalcijfers over 2016.

En die vielen niet mee. De omzet daalde ten opzichte van een jaar eerder met 24 procent tot een kleine 37 miljoen euro. Van de winst bleef met twee miljoen euro zelfs maar een vijfde over van het resultaat in dezelfde periode vorig jaar.

De Belgische bestuursvoorzitter Vincent Germyns, inmiddels ruim een jaar eindverantwoordelijk, wijt deze daling aan slechte markomstandigheden. Toch twijfelden beleggers aan die lezing, getuige de forse duikeling van 16 procent die het aandeel maakte op de dag van de cijferpresentatie.

Noodzaak

Binck zal snel nieuwe inkomstenbronnen moeten gaan aanboren. Van die noodzaak is Germyns doordrongen, zo bleek tijdens de aandeelhoudersvergadering. 

Er wordt in drie fasen een nieuwe strategie uitgerold onder de naam Rethink, Redesign en Relaunch. 

De Rethink-fase vond plaats in 2015. In dat jaar is de nieuwe strategie bedacht. Redesign is de fase voor twee daaropvolgende jaren waarin nieuwe producten ontwikkeld gaan worden. Vervolgens zullen die nieuwe producten tussen 2018 en 2020 naar de markt gebracht worden.

Oude winstniveaus

Germyns hield beleggers voor dat zij ‘vanaf 2018 een verhoogde inkomstenstroom tegemoet kunnen zien uit nieuwe initiatieven’. Over vijf jaar moet de winstgevendheid dan ‘op hetzelfde niveau zijn als vijf jaar geleden’, aldus de Belg. 

Destijds boekte de broker een recordresultaat van 47 miljoen euro, ten opzichte van 30 miljoen euro in 2015.

Daar waar Binck zich tot nu toe vooral richtte op klanten die alles zelf willen doen zullen de nieuwe producten zich meer richten op klanten die advies willen hebben en op klanten die hun vermogen uit handen willen geven.

Een voorbeeld van een nieuw product is een omgeving om gemakkelijk meerdere spaarrekeningen te beheren. Het moet dan net zo makkelijk worden om een deel van je vermogen op bijvoorbeeld een Spaanse spaarrekening te zetten als om een bestand te uploaden.

Nederlandse hypotheken

Op spaargebied wordt Binck momenteel hard geraakt door de zeer lage, zelfs negatieve, rendementen die behaald worden op liquide middelen.

Dit vreet aan de winstgevendheid van het bedrijf en om die reden zoekt het bestuur naar nieuwe investeringsmogelijkheden. Momenteel worden daarom Nederlandse hypothecaire leningen aangekocht als financiële investering.

Financieel en risicodirecteur Evert-Jan Kooistra gaf tijdens de bijeenkomst aan dat er extra geïnvesteerd is in de benodigde expertise om de risico’s op de Nederlandse huizen- en hypotheekmarkt goed in te kunnen schatten.

Conflicten

Binck is de afgelopen tijd in opvallend veel juridische procedures en problemen met toezichthouder AFM verzeild geraakt.

Van de Leidse beleggingsstudieclub Fibonacci werd de beleggingsrekening wellicht iets te voortvarend geliquideerd, handelsplatform TOM haalde bakzeil in een conflict met Euronext over intellectueel eigendom, en bepaalde meldingen van transacties die buiten de beurs om verliepen, zijn te laat bij de AFM gemeld. Ook zijn oude reclames voor Alex Vermogensbeheer door de AFM als misleidend beoordeeld.

Germyns gaf aan dat er van dit soort incidenten geleerd wordt, maar stelde ook dat er soms meningsverschillen zullen zijn tussen Binck en andere partijen. Germyns is positief over de nog lopende bodemprocedure in de zaak Fibonacci.

Vanwege nieuwe regelgeving voor financiële instellingen mogen bonussen nog maar maximaal 20 procent van het basissalaris uitmaken. Het bestuur zal hier niet veel onder lijden, aangezien hun basissalarissen recent met 40 procent verhoogd zijn.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen