VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zoals gewoonlijk straalde bestuursvoorzitter Alex Wynaendts – op een enkele kanttekening na – tevredenheid uit over de geboekte resultaten van Aegon tijdens de aandeelhoudersvergadering. Net als in het jaarverslag was hij vol optimistisme over de toekomst van de verzekeraar.

Harde werkelijkheid

In 2015 kelderde de winst echter meer dan vijftig procent. Net als in 2014, wist de verzekeraar haar financiële doelstellingen niet te halen. Ook het eerste kwartaal in 2016 stelde teleur. De VEB wees er daarnaast op dat Aegon qua klanttevredenheid tekortschoot. De helft (in plaatst van maximaal een kwart) van de klanten scoort in het slechtste kwartiel ten opzichte van de concurrentie. Bij slechts twee (in plaats van minimaal 25) procent van de klanten zit Aegon in het beste kwartiel.

Ondertussen masseert Aegon, net als de concurrenten, risico’s weg uit de balans, nu de nieuwe Solvency-2 richtlijnen verzekeraars dwingt extra kapitaal aan te houden wanneer meer risico wordt gelopen. Wynaendts verkondigde dat bescherming van de balans – waardoor de verplichtingen naar haar klanten kunnen worden waargemaakt - de eerste prioriteit is. De strategie is verder gericht op meer “fee based business”, vooral vermogensbeheer. Aegon gaat niet speculeren met rente, ook al zou de onderneming daarmee kansen missen bij een terugkeer naar normale (hogere) rentes. En Aegon zou door blijven gaan met kostenreductie.

 

Transitie duurt te lang

Fundamenteel vroeg de VEB zich af of Aegon wel agressief genoeg was in de transitie van een verzekeraar oude stijl met duizenden dure medewerkers naar een kosten-efficiënte, klantgerichte financiële dienstverlener die slim gebruik maakt van ICT.

Toegegeven, onder leiding van Wynaendts is een logische strategie ingezet, waarin klanttevredenheid een centrale rol krijgt en waarbij de verzekeraar minder afhankelijk wordt van de grillige rente-afhankelijke “spread-business”.

Beleggers erkennen dat de lage rente, matige economische groei en het zware toezicht het voor iedere levensverzekeraar extra lastig maakt om geld te verdienen. Het is ook begrijpelijk dat de route naar klanttevredenheid vele jaren zal duren en daar verdient Wynaendts het voordeel van de twijfel.

Hij zal wel agressiever moeten zijn om Aegon ook in economische zin te laten renderen. Beleggers willen niet decennia wachten voordat Aegon afgetraind uit de transitie komt.




Gerelateerde artikelen