VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Pharming is een nieuw tijdperk binnen getreden. Dat bleek ook uit de aandeelhoudersvergadering, waar beleggers opgelucht waren dat de financiering eindelijk op orde is en ze niet meer hoeven te vrezen of de onderneming het volgende kwartaal haalt. Weg zijn de angsten voor extreem verwaterende aandelenemissies of complexe (maar vooral peperdure) leningen om Pharming een beetje zuurstof toe te dienen.

Diezelfde beleggers zijn intussen wel een illusie armer zijn geworden. Ruconest, het enige medicijn dat Pharming op de markt heeft gebracht, zal nooit de honderden miljoenen euro jaarlijks opleveren. Het is al een hele prestatie als de sprong wordt gemaakt van een paar miljoen naar tien miljoen euro per kwartaal.

Compassie

Aandeelhouders hebben veel geld verloren in de jaren waarin Sijmen de Vries bestuursvoorzitter was. Hij verdient echter respect dat hij de onderneming overeind heeft weten te houden, temeer daar hij vanaf het begin moest vechten om de ellende op te ruimen van zijn voorganger, die beleggers irreële verwachtingen schetste en een te grote broek aantrok zonder de financiering op orde te hebben.

Veel meer compassie verdienen echter de zwaar gedupeerde aandeelhouders die ondanks jaren van misère de moed erin hebben weten te houden. De moed bleek duur.

Strategie

Of De Vries ooit aandeelhouderwaarde weet te creëren zal moeten blijken in de komende paar jaar. Hij gaat er vooralsnog vanuit dat dit grotendeels op eigen kracht zal zijn, want met inmiddels 28 miljoen euro cash op de bank voelt Pharming zich rijk.

Ruconest zal geleidelijk marktaandeel moeten winnen. De verkoop van het middel stagneerde door interne verwikkelingen bij de distributiepartner in de VS, verreweg de belangrijkste markt in financiële zin. Daarnaast hoopt Pharming dat Ruconest later ook voor extra indicaties mag worden toegepast. Tot slot kijkt de onderneming opportunistisch naar externe mogelijkheden om de pijplijn te vullen.

 

Geldzak te klein

Helaas kom je met 28 miljoen euro in de biotechnologiewereld niet ver. De VEB vroeg zich in de aandeelhoudersvergadering dan ook af of een overname van Pharming door een financieel sterke farmaceut of biotechnologiebedrijf niet meer – en sneller en met minder risico - aandeelhouderswaarde zou creëren dan Pharming ooit op eigen benen zou kunnen.

Extra douceurtje is daarbij de post compensabele verliezen van grofweg 160 miljoen euro die voor een (in Nederland opererende) partij zo’n 40 miljoen euro waard kan zijn. Het is moeilijk voor te stellen dat Pharming op eigen kracht tijdig dit belastingvoordeel te gelde kan maken.

De Vries leek niet negatief te staan om overgenomen te worden, maar stelde dat Pharming genoeg geld had om zelf haar toekomst te bepalen.

Maar met slechts één marginaal product op de markt, een beperkte (en vroege) pijplijn en een zakje met geld speelt niet de vraag of de onderneming te groot is voor het servet en te klein voor het tafellaken.

Pharming is waarschijnlijk te klein voor het servet.
Gerelateerde artikelen