VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een jaar geleden leek het er nog niet op dat banken flinke financiële voorzieningen zouden gaan nemen voor de compensatie van klanten aan wie rentederivaten waren verkocht. Dinsdag meldden vier banken toch aanzienlijke voorzieningen.

Een onafhankelijke commissie die een regeling voor MKB-bedrijven met rentederivaten moest optuigen kwam dinsdag met zijn herstelkader naar buiten. ABN Amro, ING, Van Lanschot en SNS lieten weten de regeling te accepteren en maakten ook meteen bekend hoeveel ze extra reserveren voor de compensatie.
 
Dit blijkt te gaan om aanzienlijke bedragen. ABN Amro neemt een extra voorziening van 360 miljoen euro. Deze komt bovenop een al gedane voorziening van 121 miljoen euro, waarmee het totaal komt op circa 480 miljoen euro.
 
Dat is een vergelijkbaar bedrag als de gemiddelde kwartaalwinst die ABN Amro de afgelopen vier kwartalen maakte. Bij Van Lanschot is sprake van een relatief vergelijkbaar bedrag met een totale voorziening van 11 miljoen euro.
 
ING meldde dinsdag een extra voorziening van 150 miljoen euro, het precieze totaalbedrag is niet bekend. De voorzieningen worden door alle drie de banken genomen in de halfjaarcijfers.
 
Het zijn geen klappen die de financiële stabiliteit bedreigen zoals bijvoorbeeld bij Deutsche Bank gebeurt waar vorig jaar een miljardenverlies werd geleden door juridische claims. Tegelijkertijd is het ook geen klein bier. Saillant is wel hoe snel dit onderwerp van een non-issue is doorgegroeid naar een voorziening op de winst- en verliesrekening.
 
Bij de beursgang stelde ABN Amro vorig najaar bijvoorbeeld nog dat het financiële risico door het rentederivatendossier beperkt was. ING nam het onderwerp pas dit jaar op in het jaarverslag 2015. In het jaarverslag 2014 was er nog niets over te vinden.
 
Dit laat zien dat het erg snel kan gaan met dit soort claims. Des te opvallender is dat beleggers dinsdag niet erg onder de indruk leken. De aandelen van ING en Van Lanschot stonden licht in de min, maar dat gold voor de hele markt. Het aandeel ABN Amro noteerde zelfs een kleine koerswinst.
 
Het lijkt er daarmee op dat de markt een zekere mate van risico op voorzieningen voor juridische kosten heeft ingeprijsd bij de banken. Zolang de schade niet veel groter uitvalt dan een keer de kwartaalwinst, worden beleggers niet warm of koud.Gerelateerde artikelen