VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Warren Buffett zei ooit: “Het is heerlijk om naar bed te gaan in de wetenschap dat de volgende morgen opnieuw 2,5 miljard mannen in de wereld zich moeten scheren.”

Dat was in een tijd dat de superbelegger nog een belang had in Gillette (en de wereldbevolking nog wat kleiner was dan vandaag de dag). Buffett zag Gillette destijds als een merk dat in scheermesjes vergelijkbaar was met Coca-Cola in frisdranken. Hij begon de aandelen Gillette te kopen in de jaren 80 en verdiende er miljarden mee toen het bedrijf in 2005 werd overgenomen door Procter & Gamble.

Procter & Gamble is de grote concurrent van Unilever op het gebied van non-food producten. De bedrijven komen elkaar al tegen op de markten voor shampoo, deodorant, tandpasta, wasmiddelen en schoonmaakmiddelen.

En nu stapt Unilever dus ook in scheermesjes, want het Rotterdamse bedrijf heeft een overeenkomst getekend voor de overname van de Amerikaanse online-scheerspullenverkoper Dollar Shave Club.

Nog geen Gillette, want de Dollar Shave Club bestaat pas sinds 2012 en had vorig jaar een omzet van 152 miljoen dollar, maar voor Unilever wel weer een duidelijke stap naar meer non-food. Vermoedelijk betaalt Unilever ongeveer een miljard dollar voor dit jonge bedrijf dat vooral online verkoopt en dat lijkt tamelijk veel. Maar waarschijnlijk is dat miljard nog maar een beginnetje en gaan er de komende jaren nog grote bedragen in deze markt worden geïnvesteerd zodat dit nieuwe Unilever-onderdeel een volwaardige concurrent van Gillette kan worden.

En dat kan goed uitpakken, want in de persoonlijke verzorging zijn de winstmarges en groeikansen veel beter dan in voedingsmiddelen. Het wordt wel een flinke klus om de positie van marktleider Gillette aan te tasten. Dat zou de Dollar Shave Club zelfstandig nooit gelukt zijn, maar onder Unilever met zijn distributienetwerk kunnen de mesjes ook prominent in fysieke winkels en online bij de grote ketens op het schap komen. Dat maakt de aanval op Gillette veel kansrijker. Gillette heeft een marktaandeel van meer dan 60 procent in Amerikaanse winkels.

Online doet Gillette het beduidend minder goed. En moederbedrijf Procter & Gamble groeit als geheel de laatste jaren duidelijk minder snel dan Unilever, stelde het Financieel Dagblad onlangs in een beschouwing van de sector.

Beleggers waarderen Unilever op dit moment het hoogst, onder meer omdat het bedrijf dankzij het relatief grote omzetaandeel in opkomende markten sneller groeit dan Procter & Gamble, maar ook sneller dan Nestlé en Danone, die zich meer op voedingsmiddelen en dranken richten. Het aandeel Unilever heeft het de laatste jaren dankzij de inhaalslag in de waardering relatief goed gedaan. Of dit terecht is, moet blijken. De komende weken geven de halfjaarcijfers een eerste indicatie.

 




Gerelateerde artikelen