VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Winstgevende biotechnologie-aandelen

Het Belgische biotechnologiebedrijf Galapagos zit sinds vorige maand in de AEX, na het wegvallen van TNT Express. Daarmee bevestigt de Amsterdamse graadmeter maar weer eens wat een duiventil zij is.

In maart gingen Delta Lloyd en OCI er al uit, om de oude bekenden ABN Amro en SBM Offshore weer te verwelkomen. Een internationale duiventil bovendien, met namen als Altice, ArcelorMittal, Gemalto, Unibail en nu dus ook Galapagos. Het wachten is op het sinds kort in Amsterdam genoteerde Coca-Cola European Partners (CCEP), want dat is met een beurswaarde van 15 miljard euro nog veel groter dan Galapagos.

Maar biotechnologieaandelen vormen een interessante beleggingscategorie en Galapagos verdient zeker een nadere blik. Het bedrijf dankt de opname in de AEX aan het feit dat de koers van het aandeel zich redelijk onttrokken heeft aan de malaise in de biotechnologie, waar veel aandelen met tientallen procenten onderuitgingen. Galapagos is op de beurs nu meer dan 2 miljard euro waard, terwijl het de afgelopen vijf jaar verlieslatend was en ook de taxaties voor de komende jaren nog maar weinig winst beloven.

Beleggers lopen vooruit op een mogelijk succes met reumamedicijn Filgotinib, waarvan de ontwikkeling zijn laatste fase nadert. Die naam schijnt afgeleid te zijn van ‘Feel Good’, een toestand waarin zeker de aandeelhouders Galapagos zich al een tijdje bevinden. Dat geldt niet voor alle beleggers in biotechnologie, waar velen door schade en schande wijzer zijn geworden. De eeuwige belofte van Pharming is illustratief.

Galapagos is misschien een uitzondering op de regel dat je veelbelovende biotechnologiebedrijven beter kunt mijden, in ieder geval tot het moment dat er structureel winst wordt gemaakt. Er lijkt nu heel wat goed nieuws in de koers verwerkt te zijn.

Voor wie toch in deze sector wil beleggen is een tracker die de iShares tracker die de Nasdaq Biotechnology Index volgt misschien een optie.

De vijf grootste individuele aandelen in deze index zijn:

1. Amgen 8,5%
2. Gilead 8,2%
3. Celgene 8,0%
4. Biogen 7,4%
5. Regeneron Pharmaceuticals 7,1%

Deze vijf vormen samen dus bijna 40 procent van de index. Het zijn miljardenbedrijven die stuk voor stuk goed winstgevend zijn.

Het aandeel Gilead (Nasdaq ticker GILD) (www.gilead.com) lijkt op 7 keer de winst zelfs een koopje. Analisten zijn het daar mee eens: volgens Bloomberg geven er 17 een koopadvies, 10 zeggen ‘houden’ en er is geen enkel verkoopadvies. Gilead (jaaromzet ruim 30 miljard dollar) is vooral groot geworden met medicijnen tegen hepatitis, griep, hiv en aids. Het dividendrendement bedraagt 2 procent. Een reden voor de relatief lage waardering is er wel: de omzet zal komende jaren naar verwachting licht afnemen, bij gebrek aan nieuwe medicijnen.

Het Amerikaanse Amgen (Nasdaq ticker AMGN) (www.amgen.com) oogt wat duurder op 15 keer de verwachte winst voor dit jaar. Amgen is echter een bedrijf dat de omzet en de winst in de komende jaren wel kan opvoeren. Amgen (jaaromzet 22 miljard dollar) maakt vooral medicijnen die worden ingezet bij de behandeling van verschillende vormen van kanker. Het aandeel is het zwaargewicht in de iShares tracker die de Nasdaq Biotechnology Index volgt. Amgen is al jaren winstgevend, groeit gestaag, betaalt 2,5 procent dividend en deed het in de afgelopen 12 maanden al beter dan Galapagos. Analisten zijn ook tamelijk optimistisch over Amgen: 13 koopadviezen, 13 keer houden, geen enkel verkoopadvies (bron: Bloomberg).

 

 




Gerelateerde artikelen