VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KLM-topman Pieter Elbers heeft intern aangekondigd dat het bedrijf de komende vier jaar 2 miljard euro gaat investeren. Dat is in meerdere opzichten minder indrukwekkend dan het lijkt.

Het Parool meldde de investering op basis van een intern memo. Daarin zou Elbers zeggen dat KLM de salarissen niet verhoogt omdat er geld nodig is om te investeren. Elbers spreekt over oude Boeings, oude computers en oude busjes.

De 2 miljard over vier jaar is minder indrukwekkend dan het lijkt als de recente geschiedenis, de afschrijvingen of de investeringen door de Franse partner in de vergelijking worden betrokken.

Om te beginnen de recente geschiedenis. In het jaarverslag 2015 dat KLM dit voorjaar publiceerde staat een kasstroomoverzicht. Hier is te vinden hoe hoog de kapitaaluitgaven de afgelopen twee jaar waren.

Hieruit blijkt dat de investeringen in vliegtuigen vorig jaar met 378 miljoen euro de grootste post waren. Daarnaast werd voor nog eens 136 miljoen euro aan investeringen in andere immateriële en materiële activa gedaan. Het totaal komt op 514 miljoen euro.

Voor 2014 zijn de cijfers vergelijkbaar (480 miljoen euro). 2 miljard euro in vier jaar, betekent gemiddeld een half miljard euro per jaar. De 2 miljard euro van Elbers komt dus neer op niet veel meer dan een voortzetting van de bestaande situatie.

Hoe staat het dan met de afschrijvingen (amortization and depreciation)? Deze kwamen in 2015 op 511 miljoen euro en in 2014 op 539 miljoen euro. In een volwassen bedrijf als KLM liggen afschrijvingen en kapitaaluitgaven over het algemeen dicht bij elkaar.

Een bedrijf dat de ambitie heeft flink te groeien, of in het geval van KLM de aggressieve concurrentie te lijf te gaan, zal echter meer moeten investeren.

Ook in het licht van de investeringsplannen van moederbedrijf Air France-KLM lijkt de 2 miljard van Elbers wat pover. Deze mikt namelijk wel op een groei van de totale kapitaaluitgaven. Deze moeten dit jaar uitkomen op 1,6 tot 2 miljard euro, tegen 1,6 miljard euro in 2015 en in 2017 zelfs verder te groeien naar 1,7 tot 2,2 miljard euro.

Dit geplande investeringsniveau ligt ook nog eens aanzienlijk hoger dan de afschrijvingen van de groep. Deze bedroegen van 2013 tot en met 2015 gemiddeld 1,7 miljard euro per jaar.

De groep is strikt genomen niets anders dan Air France opgeteld bij KLM. Als de investeringen bij KLM niet echt veranderen, terwijl ze op het niveau van de holding toenemen, dan kan het niet anders dan dat er wel meer wordt geïnvesteerd in het Franse zusterbedrijf.

Al met al lijkt het dus niet zo te zijn dat KLM bezig is met een investeringspush om de strijd met prijsvechters en andere ‘nieuwe’ concurrenten te winnen. Waarschijnlijk wordt het oude materieel dat Elbers ziet vliegen en rijden wel vervangen, maar dat is iets waar KLM al een tijdje mee bezig is.

 

 

 

 
Gerelateerde artikelen