VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Minister Dijsselbloem van Financiën wil een verbod op reclames voor risicovolle financiële producten als cfd’s en binaire opties. Dat is een stap in de goede richting, zij het nogal laat. De VEB hoopt snel op verdergaande stappen.

Via het reclameverbod wil het kabinet voorkomen dat dit soort producten “onder de aandacht van consumenten wordt gebracht.” Het ministerie van Financiën gaat samen met de AFM kijken hoe een verbod op aanprijzen van binaire opties Binaire opties betalen een vast bedrag uit als de belegger een juiste voorspelling doet over de waardeontwikkeling van een onderliggende waarde zoals een aandeel of wisselkoers. Indien die voorspelling niet uitkomt, verliest de belegger zijn gehele inleg en cfd’s Een cfd is een financieel contract ter verrekening van verschillen tussen de “koper” en de “verkoper”, over de betaling van het verschil tussen de prijs van een onderliggende waarde bij opening van het cfd en de prijs van die onderliggende waarde bij beëindiging in praktijk moet worden gebracht.

Cfd’s, oorspronkelijk ontwikkeld voor professionele beleggers, worden al jaren verhandeld op de financiële markten. Inmiddels hengelen veel aanbieders, sommige op agressieve wijze en vanuit het buitenland, naar klandizie onder particuliere beleggers. Om nieuwe klanten te trekken, betalen aanbieders bonussen van soms duizenden euro’s.

Toezichthouder AFM is al langer bezorgd over binaire opties en cfd’s met grote hefbomen. AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven spreekt onomwonden van “schadelijke producten” en is blij dat consumenten bescherming krijgen.

Actie
Ook de VEB vindt het verbod op reclames van (bepaalde) cfd’s en binaire opties een goede zaak en verwacht een positief effect. In een recente enquête van de VEB gaven veel deelnemers aan dat commerciële uitingen een belangrijke informatiebron zijn bij het nemen van beleggingsbeslissingen

Al vijf jaar geleden riep beleggersvereniging VEB de AFM op om actie te ondernemen tegen verkopers van producten als cfd’s. De VEB heeft ook bij politieke partijen haar zorgen geuit over cfd’s en binaire opties en waardeert de inspanningen die – met name – CDA en PVDA hebben gedaan om de kwestie onder de aandacht van de regering te krijgen. Het was op vragen van deze partijen dat de minister zijn voornemen tot een reclameverbod bekendmaakte.

Verbod
In navolging van toezichthouders uit Australië, Groot-Brittannië, Frankrijk en België heeft de AFM diverse malen gewaarschuwd voor het zeer speculatieve karakter van cfd’s en binaire opties. Contract for differences noemde zij onnodig risicovol. Over binaire opties – door de VEB eerder als "puur gokken" getypeerd waarbij de winstkansen lager zijn dan in het casino –, ontving de AFM in de loop der jaren “een verontrustend aantal klachten”.

Met tegenzin – en pas na tussenkomst van de rechter – verleende de toezichthouder een vergunning aan een aanbieder van binaire opties. Ook Europees toezichthouder ESMA luidde herhaaldelijk de noodklok.

In België gaat toezichthouder FMSA een stap verder door de verkoop van een deel van de cfd’s en binaire opties te verbieden. Vanaf 2018 maakt Europese wetgeving (MiFID) het mogelijk om producten helemaal te verbieden. De VEB hoopt dat de regering, in aanloop naar deze nieuwe regels, verder ingrijpt om beleggers te beschermen. 

 

Waar beleggers beter niet in kunnen beleggen