VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Pharming hoopt door terugkoop van de distributierechten in de Verenigde Staten van Ruconest de route naar winstgevendheid te verkorten. Ruconest is het enige medicijn dat Pharming op de markt heeft weten te brengen; de distributierechten zijn nog in bezit van het geplaagde Valeant.

 

Baas over eigen medicijn

Jaren eerder had Pharming – toen de onderneming wanhopig op zoek was naar geld om te overleven – de distributierechten verkocht aan Santaurus voor in totaal 50 miljoen dollar. Santaurus werd daarna overgenomen door Salix, dat op haar beurt weer werd opgekocht door Valeant. De voedselketen in optima forma in biotechland.

Nu wil Pharming de distributierechten terugkopen voor minimaal 60 miljoen dollar. Hier kunnen nog maximaal 65 miljoen dollar bij komen, afhankelijk van het commerciële succes van Ruconest in de VS. Topman Sijmen de Vries benadrukte in de speciaal daarvoor bijeengeroepen aandeelhoudersvergadering dat hij hoopt die extra 65 miljoen te moeten betalen, want dan is Ruconest succesvol en stroomt het geld binnen. Zodra Pharming de rechten weer in haar bezit heeft, kan ze - in plaats van nu 30 procent - de gehele Amerikaanse Ruconest omzet boeken. Zoals gebruikelijk in de branche, zijn de marges enorm waardoor omzet zich grotendeels vertaalt in bruto winst.

 

Meer aandelen, maar minder meer dan voorheen

Hoewel de balans van Pharming flink is aangesterkt dankzij diverse sterk verwaterende (en pijnlijke) aandelenemissies, moet de onderneming opnieuw op zoek naar geld om de benodigde 60 miljoen op tafel te leggen. Daar komt ook nog zo’n 30 miljoen voor werkkapitaal bij. Ditmaal zal de verwatering overigens beperkter zijn. Niet alleen verwacht Pharming dat de nieuwe aandelen met “slechts” 10-20 procent korting zullen worden uitgegeven, maar ze zal ook minimaal 30-40 miljoen dollar lenen.

Daarnaast toverde De Vries tijdens de aandeelhoudersvergadering nog een konijn uit de hoge hoed, door te schermen met een mogelijke converteerbare obligatie (telt als eigen vermogen) met ongeveer 6 procent coupon en een 30-45 procent premie ten opzichte van de aandelenkoers. De VEB meende dat het beter was geweest indien deze informatie niet pas op de vergadering was kenbaar gemaakt, aangezien veel grote buitenlandse beleggers hun stemmen al veel eerder hadden doorgegeven.

 

Gedaanteverandering

Door de transactie verandert Pharming ontegenzeggelijk van gedaante. Er hoeft niet eens heel veel extra Ruconest te worden verkocht om winstgevend te worden. Het betreft dan wel boekhoudkundige winstgevendheid, want de economische kosten (van het eigen vermogen) zijn dan nog niet goedgemaakt. De Vries was in een optimistische bui en gaf aan dat hij ontevreden zou zijn indien er in de toekomst jaarlijks minder dan 200 miljoen dollar aan Ruconest verkocht zou worden in de VS. De belangrijkste concurrent verkoopt nu al meer dan een half miljard met een volgens Pharming beduidend minder effectief medicijn. Hierbij hoopte hij wel dat Ruconest dan ook als preventief medicijn zou zijn goedgekeurd.

Hoewel Pharming graag haar medicijnenportefeuille via kleine acquisities wil uitbreiden en haar eigen Amerikaanse distributieapparaat tegen vergoeding ook beschikbaar kan stellen aan kleine biotechbedrijven, blijft de focus voorlopig op Ruconest. Het optimisme van aandeelhouders kreeg een extra zetje toen De Vries bevestigde dat Pharming zelf een veel aantrekkelijkere overnamekandidaat wordt, zodra ze de volledige distributierechten van Ruconest heeft.

Over een paar jaar zal blijken of Pharming aandeelhouders eindelijk spekkoper zijn, of voor de zoveelste keer bot vangen.
Gerelateerde artikelen