VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips is op weg om voor de volle honderd procent een bedrijf te worden dat zich richt op zorgtechnologie. De activiteiten die dit jaar zorgen voor omzetgroei en de dikke winstmarges blijken nog verrassend ‘low tech’. De orderinstroom biedt hoop op verbreding.

Begin dit jaar heeft Philips de rapportage van de verschillende onderdelen omgegooid. Eerder gingen de cijfers van alle activiteiten op het gebied van zorgtechnologie op één hoop. Nu zijn dit aparte onderdelen

Er is het onderdeel ‘diagnosis & treatment’, de medische scanners. Dan is er ‘connected care & health informatics’, dat it-producten en diensten voor de zorg levert. Daarnaast is er het onderdeel ‘personal health’. Met producten gericht op de consument, van elektrische tandenborstels tot luchtzuiveringsapparatuur, is dit het meest ‘low tech’ onderdeel van het nieuwe Philips.

Door de opsplitsing is het relatief eenvoudig om te kijken waar de snelste groei en de beste winstmarges zitten. Na publicatie van de derdekwartaalcijfers maandag blijkt dat Philips het dit jaar toch vooral moet hebben van ‘personal health’.

  KW1 KW2 KW3
 

Omzet-

Groei

Winst-

Marge

Omzet-

Groei

Winst-

Marge

Omzet-

Groei

Winst-

Marge

Personal health 6 14,1 9 14,1 15,2
Diagnosis & Treatment 5 2,3 1 8,2 6 11,3
CC&HI 9 3,9 6 7,6 0 8,4

 

In het begin van het jaar groeide ‘connected care & health informatics’ nog het snelst met negen procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. Afgelopen kwartaal groeiden deze activiteiten echter niet.

De persoonlijke zorgproducten zitten daarentegen al het hele jaar op een stevig groeitempo hoog in de enkele cijfers. Met winstmarges van 14 tot 15 procent is dit ook de tak die het meest winstgevend is.

Er is echter reden om te verwachten dat ook de andere zorgactiviteiten op stoom gaan komen. Het orderboek voor deze twee divisies nam in het afgelopen kwartaal namelijk flink toe. Tegen analisten sprak financieel topman Abhijit Bhattacharya zelfs van ‘het sterkste orderboek in de laatste paar jaar’.

De orderinstroom vertaalt zich vanzelf in omzetgroei. De vaste kosten kunnen dan worden uitgesmeerd over een hogere omzet, waardoor de winstmarges stijgen.

Aangezien het bedrijf bewust afscheid heeft genomen van de consumentelektronica is het toch wel verrassend dat Philips als zorgtechnologiebedrijf ook nog grotendeels drijft op producten voor de consument. Als de andere zorgonderdelen nu op stoom komen krijgt het nieuwe Philips eigenlijk pas echt vorm.




Gerelateerde artikelen