VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Als belegger wil je graag weten welk rendement je kunt verwachten op je beleggingen, maar helaas zijn er geen zekerheden. Toch laten verschillende institutionele beleggers zich jaarlijks uit over het verwachte rendement. Een overzicht van enkele voorspellingen, met daarbij kritische kanttekeningen.


Een glazen bol bestaat niet
 
Laat één ding duidelijk zijn. Niemand – ook niet de professionele belegger – kan met zekerheid voorspellen hoe de aandelen- en obligatiemarkten zullen bewegen. Zeker niet op korte of middellange termijn (0-10 jaar). Waarom? Omdat markten vaak heftig reageren op onvoorziene omstandigheden, waardoor deze zomaar onderuit kunnen gaan.

Als we uitgaan van het verleden, constateren we gelukkig niet alleen de grilligheid van de markt. Het toont ook dat de waarde van aandelen over een langere periode (10-30 jaar) zeer waarschijnlijk zal stijgen, ondanks dalingen op korte- en middellange termijn. Hoe langer de termijn waarover je belegt, hoe groter de kans op een gemiddeld (redelijk) rendement.

Voorspellingen hebben dus hun beperkingen en professionele beleggers hebben er allemaal een andere kijk op. Zie ze daarom vooral als een kans om je eigen visie en risicobesef aan te scherpen.

De analyses die eraan ten grondslag liggen, zijn interessant leesvoer voor de kritische belegger. Klik in de tabel onderaan deze pagina op de naam van een partij om de (Engelstalige) rapporten te lezen. 

 

De verwachtingen
Hieronder tref je de voorspellingen van verschillende institutionele beleggers voor de globale markt. Maar let op: het blijft appels met peren vergelijken

Partijen doen hun voorspellingen namelijk niet allemaal voor precies dezelfde periode, of globale markt. In bepaalde gevallen zijn de Verenigde Staten bijvoorbeeld uitgesloten of gelden de voorspellingen enkel voor large caps in ontwikkelde markten. Mocht je vooral in Nederland of Europa beleggen, houd er dan rekening mee dat hiervoor andere voorspellingen kunnen gelden dan voor de globale markt. 

Bovendien gaat men soms uit van 'Nominal return' (niet gecorrigeerd voor inflatie) en soms van 'Real return' (wel gecorrigeerd voor inflatie). Dat maakt nogal een verschil. Tot slot verstrekken sommige partijen onvoldoende informatie om te kunnen doorgronden waar voorspellingen precies betrekking op hebben. 

Het zijn daarom vooral de onderliggende analyses die interessant zijn. Hiervoor verwijzen we je naar de website van het betreffende instituut (klik in de eerste regel van de tabel op de namen van de partijen). 

Voorspellingen rendementen op wereldwijde obligaties en aandelen (large caps)
0 Vanguard Research Affiliates GMO Robeco Blackrock
Gemiddeld jaarlijks rendement obligaties (globale markt) 1.8% 0.6% (gecorrigeerd voor inflatie) -3.3% (gecorrigeerd voor inflatie) -3.5% 0.6%
Gemiddeld jaarlijks rendement aandelen (globale markt) 7% 5.8% (gecorrigeerd voor inflatie) 1.9% (gecorrigeerd voor inflatie) 6.5% 5.6%
Periode 2017-2026 (10 jaar) 2017-2026 (10 jaar) 2017-2023 (7 jaar) 2017-2021 (4 jaar) 2017-2022 (5 jaar)
Datum voorspelling December 2016 31 december 2016 30 september 2016 September 2016 Oktober 2016
Toelichting

Vanguard beschrijft verschillende scenario’s waaraan zij een kans toekent. In dit overzicht is enkel het volgens Vanguard meest waarschijnlijke scenario opgenomen, waarbij het gemiddelde is aangehouden voor de geschetste bandbreedte.

Rendementen op aandelen gelden voor de globale markt, waarbij voor 60% in Amerikaanse aandelen wordt belegd.

Rendementen op obligaties gelden voor de globale markt, waarbij voor 70% in Amerikaanse staatsobligaties wordt belegd.


De percentages zijn niet gecorrigeerd voor inflatie en andere externe effecten (‘nominal return’).

Research Affiliates kent kansen toe aan het behalen van bepaalde rendementen. Er is volgens Research Affiliates een 50% kans dat de in dit overzicht getoonde rendementen behaald worden.

Rendementen op aandelen gelden voor de globale markt (exclusief de V.S. en Canada). Rendementen op obligaties gelden voor de globale markt.

De percentages zijn wel gecorrigeerd voor inflatie en externe effecten (‘real return’).

GMO gaat uit van twee scenario's. Het gemiddelde rendement daarvan is opgenomen in dit overzicht.

Rendementen op aandelen gelden voor internationale large caps.

Rendementen op obligaties gelden voor de globale markt.

De percentages zijn wel gecorrigeerd voor inflatie en externe effecten (‘real return’).

Robeco beschrijft verschillende scenario’s waaraan zij een kans toekent. In dit overzicht is enkel het volgens Robeco meest waarschijnlijke scenario opgenomen (60% kans).

Rendementen op aandelen gelden voor aandelen van internationale ontwikkelde markten.

Rendementen op obligaties zijn gebaseerd op kwalitatief goede Duitse staatsobligaties.

De percentages zijn niet gecorrigeerd voor inflatie en externe effecten (‘real return’).

Rendementen op aandelen gelden voor globale large caps (exclusief de V.S.).

Rendementen op obligaties gelden voor globale staatsobligaties (exclusief de V.S.).


De percentages zijn niet gecorrigeerd voor inflatie en andere externe effecten (‘nominal return’).

 

Lessen uit deze voorspellingen  
Voorspellingen lopen ver uiteen tussen institutionele beleggers. Vanwege de vele onzekerheden hanteren zij bovendien vaak meerdere scenario's en kennen zij kansen toe aan het behalen van bepaalde rendementen. Het kan dus alle kanten op.

Als belegger doe je er daarom goed aan rekening te houden met het meest conservatieve verwacht rendement. Zo beperk je de kans op tegenvallers en behaal je hopelijk je beleggingsdoelen. 

Daarnaast is het belangrijk om de beginselen van spreiding goed toe te passen. Leg bijvoorbeeld niet al je spaargeld in één keer in (spreid over tijd) en beleg in meerdere soorten beleggingen voor zover dat past bij je beleggingshorizon en -profiel