VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Je wilt zelf beleggen? Als je weet wat je risicoprofielHet risicoprofiel – ook wel beleggingsprofiel – is bepalend voor het verwachte rendement dat je behaalt bij het beleggen. Hoe je ook belegt, het is belangrijk na te gaan hoeveel risico je bereid bent te nemen.  is, kun je een portefeuille samenstellen. Daarbij doorloop je de volgende stappen. 

Stap 1: verdeling risicodragend/risicomijdend
Hoewel het risicoprofiel een rol speelt, moet die niet overschat worden. Wat vooral telt, is de beleggingshorizon Veel beleggers hebben een specifiek doel waarvoor ze beleggen, zoals hun pensionering, een vakantiehuisje of studiekosten voor de kinderen. Het moment waarop zij het belegde kapitaal nodig hebben voor deze doelen, bepaalt de beleggingshorizon, oftewel de tijd die ze nog hebben om te beleggen.

Deze informatie is bepalend voor de manier waarop je je beleggingsportefeuille inricht, omdat je je bij een langere horizon meer risico kunt permitteren dan bij een kortere.
hoe lang ga je het belegd vermogen (waarschijnlijk) niet nodig hebben.

Een belangrijke vuistregel is dat je meer risico kunt nemen bij langlopende investeringen. De kans dat risicovollere beleggingen, zoals aandelen, op de lange termijn (tientallen jaren) rendabel zijn, is namelijk groot. Eventuele (tijdelijke) dalingen ten gevolge van het marktrisico kunnen dan gemakkelijker goedgemaakt worden. 


Aan de hand van de beleggingshorizon kun je voor je portefeuille de onderstaande verdeling aanhouden tussen risicovolle en mindere risicovolle beleggingen (zie afbeelding).

Let wel op: deze verdeling is gebaseerd op gemiddelde rendementen op aandelen en obligaties over een lange historische periode. Gedurende die periode waren op bepaalde momenten de risico's op obligaties en aandelen hoger of lager dan dit gemiddelde. Op dit moment of in de toekomst kunnen de risico's daarom anders zijn dan aangenomen in dit overzicht. Wees je daarvan bewust en verdiep je in de actuele visie op deze beleggingsinstrumenten. 

undefined

 

Stap 2: de strategische asset-allocatie

Na de globale indeling van stap 1 kun je de portefeuille verder onderverdelen in beleggingscategorieën. De uiteindelijke samenstelling is sterk afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, maar voor veel beleggers kan een combinatie van aandelen (doorgaans risicovoller), obligaties (doorgaans minder risicovol) en cash (in de meeste gevallen bijna geen risico) een overzichtelijke keuze zijn.

De concrete invulling moet zorgvuldig en afgewogen plaatsvinden, en je moet je er comfortabel bij blijven voelen. Discipline is ook een belangrijke vereiste. De beste beleggers doen vaak jaren heel weinig aan hun portefeuille en besparen zich daarmee een hoop kosten, maar ook onrust. Bovendien voorkomen zij dat ze slachtoffer worden van het marktrisico: op de verkeerde momenten in- en uitstappen. 

 
Stap 3: invulling met beleggingsfondsen

Een eenvoudige wijze om een goed gebalanceerde portefeuille samen te stellen, is door het aankopen van passieve mixfondsen Dit zijn beleggingsfondsen die meestal bestaan uit een combinatie van aandelen, obligaties en cash. Daarbij stellen aanbieders doorgaans verschillende mixfondsen beschikbaar die elk passen bij een andere risicoprofiel.. Dat is een leerzame exercitie, ook voor wie uiteindelijk liever in individuele effecten wil beleggen. Ook kun je zelf mixfondsen samenstellen, waarmee je extra kunt besparen op de kosten. 

Voor het selecteren van fondsen gebruik je de VEB-fondsselector. Met deze tool vind je met enkele klikken het fonds dat het beste bij je past. Je selecteert onder andere op kosten en VEB-rating.

Ga naar de VEB-fondsselector 

Een met fondsen ingevulde portefeuille kan er op allerlei manieren uitzien, afhankelijk van de keuze voor passieve of actieve fondsen. Terwijl de eerste goedkoper zijn en simpelweg de markt volgen, beogen de laatste juist – tegen een meerprijs – de markt te verslaan. 

In onze ETF-portefeuillehulp vind je een selectie voorbeeldportefeuilles, samengesteld op basis van het aanbod van ongeveer 300 populaire en in Nederland verkrijgbare ETFs. Hierbij is geselecteerd op de goedkoopste alternatieven per gevolgde index.



Stap 4: eventuele invulling met individuele effecten
Het aankopen van individuele namen is niet per se nodig, maar wie daar toch voor kiest, hoeft dat niet direct voor de volledige portefeuille te doen. Het kan, zeker voor de minder ervaren belegger, verstandig zijn om voor een groot deel te beleggen in goed gebalanceerde beleggingsfondsen. 

Kies je volledig voor aandelen, besef je dan dat het analyseren van aandelen een hoop tijd kost.

Het is daarbij in ieder geval belangrijk om goed te spreiden. Met twintig verschillende aandelen in gezonde bedrijven met internationaal gespreide activiteiten is het risico niet veel hoger dan dat van de markt of van een breed gespreid beleggingsfonds. Als je een groter deel van je portefeuille in aandelen belegt, bijvoorbeeld bij een langere horizon, kun je naar 25 tot 30 verschillende aandelen uitbreiden. Erg veel meer is beslist niet nodig, zolang je maar voldoende over verschillende sectoren en regio’s spreidt. Zo dek je je in tegen bedrijfs- en sectorspecifieke tegenvallers. 
  

Meer weten over de theorie achter spreiden?

 

Kies je voor obligaties, dan kun je deze eventueel direct aankopen, maar het is gemakkelijker om via mixfondsen te beleggen in obligaties