VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een belegger hoeft natuurlijk niet altijd bij dezelfde broker te blijven zitten. Voorwaarden kunnen veranderen, en daardoor kan de partij waar je een beleggingsrekening hebt ineens niet meer aantrekkelijk zijn. Of een andere broker meldt zich op de markt met lage kosten. Dan kun je je beleggingsportefeuille overboeken.

Beleggers die hun portefeuille willen overboeken doen er goed aan te informeren naar eventuele overboekingskosten die de huidige bank of broker in rekening kan brengen voor het wegboeken van effecten. Vaak wordt per regel een bedrag gerekend, en zo kan het overboeken van breed gespreide portefeuille flink in de papieren lopen. Je kunt bij de nieuwe bank of broker nagaan of deze bereid is om de overboekingskosten (deels) te vergoeden. Mocht dat het geval zijn, dan kan daar een maximumbedrag aan verbonden zijn.

Er zijn ook partijen die kosten rekenen voor het ontvangen van effecten. Het is daarom goed om dit vooraf na te gaan, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Beleggers kunnen bij de broker waar zij naartoe overboeken vaak een formulier invullen waarna de nieuwe broker contact opneemt met de oude broker en het proces van de overboeking verder verzorgt.

Overboekingstermijn
Je doet er bij het overboeken van een portefeuille goed aan om rekening te houden met een overboekingstermijn, die per bank of broker en per type effect sterk kan verschillen. Een verwerkingsperiode van enkele weken is namelijk niet uitzonderlijk. De verwerkingsperiode kan ook afhankelijk zijn van de bewaarbedrijven waar de effecten zijn ondergebracht.

Binnen de overboekingstermijn is het niet mogelijk om te handelen in de effecten die worden overgeboekt. Informeer ook bij de nieuwe bank of broker of de effecten die je wilt overboeken in het assortiment van die nieuwe partij zitten. Het aanbod kan namelijk verschillen.

Als alternatief is er de optie om je effecten te verkopen en vervolgens bij de nieuwe bank of broker weer aan te kopen om overboekingskosten- en termijnen (waarbinnen geen handel mogelijk is) te voorkomen. Bij deze optie betaal je wel transactiekosten en kunnen natuurlijk koersverschillen ontstaan (tussen de verkoop bij de ene en aankoop bij de andere partij). Zeker bij effecten waar een aanzienlijk verschil is tussen de bied- en laatkoers kunnen deze kosten relatief groot zijn. De biedkoers is de koers waartegen beleggers kunnen verkopen, de laatkoers waartegen zij kunnen kopen. Het verschil daartussen heet de ‘spread’. Deze spread is onder andere afhankelijk van de liquiditeit van het aandeel en de marktomstandigheden en kan, zeker onder in volatiele markten, significant zijn.

Uiteraard kun je effectenrekeningen aanhouden bij verschillende partijen, als je een nieuwe rekening opent kun je dus prima een bestaande rekening behouden. Het kiezen van een broker om je bestaande portefeuille naar over te boeken of om een extra rekening te openen, doe je snel en handig met deze tool.

Contact met de Beleggersservice
Overweeg je over te stappen naar een andere broker en wil je weten waar je rekening mee moet houden? Of heb je vragen over een bepaalde aanbieder? Raadpleeg dan onze deskundigen. We kunnen geen advies geven, maar informeren je graag over relevante zaken bij deze belangrijke keuze. De Beleggersservice van de VEB is telefonisch en per e-mail bereikbaar.