VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Maar Wereldhave en WDP zijn niet zonder risico

Twee onroerend goedbedrijven waarvan het aandeel onderdeel uitmaakt van de Amsterdamse Midkapindex kwamen deze week met cijfers. Het Nederlandse Wereldhave en het Belgische WDP.

WDP (‘Warehouses De Pauw’) is in de Benelux marktleider in magazijnverhuur. Het bedrijf is voornamelijk actief in België, Nederland en Noord-Frankrijk, maar zette recent ook in Roemenië een vestiging op die wil groeien met ‘nieuwe opslagoplossingen’.

Dankzij de verhuur van een deel van het voormalig distributiecentrum van V&D in Nieuwegein is de bezettingsgraad bij WDP sterk verbeterd in het laatste kwartaal van 2016. Dat centrum stond sinds het faillissement van V&D in 2015 leeg.

De winst over 2016 was in lijn met de verwachtingen: per aandeel werd 5,30 euro verdiend, negen procent meer dan een jaar eerder. Het dividend mag, als de aandeelhouders daar in het voorjaar mee instemmen, met zes procent omhoog naar 4,25 euro. Bij de huidige beurskoers betekent dat een dividendrendement van vijf procent.

WDP heeft naar eigen zeggen een sterke projectontwikkelingspijplijn van 300.000 m2. Het bedrijf waarvan het hoofdkantoor in het Belgische Wolvertem staat heeft de ambitie om de winst per aandeel in 2017 naar 5,35 euro te tillen en in 2018 moet er 5,85 euro overblijven. De dividendstijging moet op vijf procent per jaar uitkomen.

Analisten van KBC noemden deze week de waardering van de portefeuille conservatief en oordelen positief over deze bij veel Nederlandse beleggers wat onbekende Midkapper.

Met Wereldhave zijn Nederlandse beleggers meer vertrouwd. Dit vastgoedfonds verwacht voor 2017 een winst per aandeel van 3,40 tot 3,50 euro, nadat in 2016 een winst van 3,45 euro werd genoteerd. Weinig winstgroei dus in het komende jaar, en dat komt vooral omdat resultaat zal worden gedrukt door eenmalige reorganisatiekosten van 1,5 miljoen euro. Wereldhave kondigde eerder dit jaar een ingrijpende reorganisatie aan, maar streeft nadrukkelijk naar het verhogen van de efficiency en het verlagen van de kosten. De bezettingsgraad verbeterde in het laatste kwartaal van 2016 al wel: deze bedroeg eind december 95,5 procent, tegen 93,8 procent eind september 2016.

Het dividend bij Wereldhave zal in 2017 naar verwachting stabiel worden gehouden op 3,08 euro. Bij de huidige koers betekent dat wel een rendement van 7,5 procent, waarmee Wereldhave een stuk hoger zit dan WDP. Daar staat tegenover dat de Belgen de komende jaren vermoedelijk wat meer groei kunnen laten zien in omzet en winst. Zonder risico zijn deze vastgoedaandelen natuurlijk niet, maar met hun hoge dividendrendement en stabiele omzetontwikkeling kunnen het in deze tijden van lage rentes wel interessante beleggingen zijn.

Gegevens per 3 februari 2017    
  WDP Wereldhave
Beurskoers €85,00 €41,00
Winst per aandeel 2016 €5,30 €3,45
Koers-winstverhouding 16,0 11,9
Dividend over 2016 €4,25 €3,08
Dividendrendement 5,3% 7,5%

 

 

 

 Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen