VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Maar de beleggersbank zal op meer paarden moeten wedden.

Binckbank zet met de overname van Pritle een stap om zijn vermogensbeheeractiviteiten uit te bouwen. Gezien de scherpe daling van het beheerd vermogen bij Alex, moest het bedrijf wel in actie komen. Met deze investering in robo-advies begeeft het bedrijf zich op een markt die nog sterk in ontwikkeling is.

Topman Vincent Germyns probeert BinckBank naar een nieuw verdienmodel te leiden met daarin een grotere rol voor vermogensbeheer. Dit is in reactie op de grote concurrentie in de markt voor online brokerage waarmee Binck groot is geworden.

Binck heeft zichzelf ten doel gesteld om te groeien naar 3,5 miljard euro beheerd vermogen in 2018. Door de problemen bij Alex is dit doel de afgelopen jaren echter in rap tempo uit het zicht verdwenen. In twee jaar tijd is het vermogen dat Binck onder beheer heeft gedaald van 2 naar 1,3 miljard euro.

Binck staat dus voor de opgave om zijn activiteiten op dit vlak uit te breiden. Deze overname past daarmee in de strategie van Germyns. Pritle is actief in enkele andere Europese landen, waaronder België waar Binck ook een grote positie heeft. Op papier lijkt het dus een goede combinatie.

De grote vraag is wel of het robo-vermogensbeheer zijn beloften gaat inlossen en de komende jaren grote stukken vermogen van meer traditionele partijen gaat afsnoepen. Interessant is allereerst dat het gemiddeld vermogen per klant bij Pritle aanzienlijk lager ligt dan bij Binck’s vermogensbeheerder Alex.

Pritle heeft 6500 klanten die in totaal 60 miljoen euro laten beheren. Omgerekend is het beheerd vermogen per klant dus 9.300 euro. Binck had eind 2016 bijna 1,3 miljard euro onder beheer van bijna 37.000 klanten. Dat komt neer op circa 35.000 euro per klant en is bijna vier keer zoveel.

Voor andere robo-vermogensbeheerders zijn de cijfers vergelijkbaar. Bij het Amerikaanse Personal Capital is het gemiddeld vermogen 2000 dollar per klant. Wealthfront, ook Amerikaans, zit op 5600 dollar.

Het lijkt waarschijnlijk dat het soort publiek dat wordt aangetrokken tot robo-beleggen hierbij een rol speelt. Online en geautomatiseerd vermogensbeheer wordt vaak in verband gebracht met een jonge doelgroep, die minder kapitaalkrachtig is. Daarnaast trekt het model met de lage kosten bijna automatisch kleinere vermogens.

Zo bekeken is het interessant dat het Amerikaanse Betterment klanten met grotere belegde vermogens nu de mogelijkheid biedt om een mens van vlees en bloed mee te laten kijken naar hun investeringen. Het lijkt een erkenning dat klanten met een groter vermogen geen genoegen nemen met alleen geautomatiseerd advies.

Naast dat robo-beleggen zijn publiek nog moet vinden, is een ander punt dat het een markt is met hevige concurrentie en veel nieuwe initiatieven. Een voorbeeld is de opkomst van wisselgeldbeleggen. Rabobank liet onlangs weten dat het investeert in Peaks, een app die bij een betaling een klein bedrag overmaakt naar een beleggingsrekening. Dit is vergelijkbaar met het Amerikaanse Acorns dat al op 1,2 miljoen gebruikers zit.

Binck zou met zijn middelen en schaal in staat moeten zijn een concept dat zich tot op zekere hoogte heeft bewezen verder uit te rollen. Tegelijkertijd is nog niet duidelijk hoe deze markt zich gaat ontwikkelen. Topman Germyns zal dus niet alleen op dit ene paard willen wedden.




Gerelateerde artikelen