VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verffabrikant AkzoNobel heeft ook het tweede, hogere overnamebod van PPG Industries afgewezen. De Amerikanen bieden nu omgerekend 90 euro per aandeel, deels in contanten en deels in aandelen in de nieuwe combinatie.

AkzoNobel noemt het bod te laag en te risicovol en houdt vast aan de kritiek die het had bij het eerste PPG-bod. Er is volgens het concern sprake van een “substantiële onderwaardering”. Bestuursvoorzitter Ton Büchner zegt in een persverklaring dat hij ervan overtuigd is dat AkzoNobel het best in staat is om zelf de waarde in het bedrijf te ontsluiten. 

Paul Koster, directeur van de VEB, vraagt zich vandaag op BNR hardop af of dat voor alle betrokkenen het beste antwoord is op deze nieuwe ontwikkeling Beluister hier het fragment van Paul Koster op BNR:

“AkzoNobel kan de deur niet zomaar dichtgooien voor een bod met deze premie van een serieuze partij met een achtergrond in dezelfde industrie. Het geboden bedrag per aandeel ligt 38 procent boven de koers van vlak voordat PPG met het eerste bod kwam en is ook ruim hoger dan de hoogste koers van het aandeel in de afgelopen 20 jaar.”

AkzoNobel wijst op de grote schuldenlast die het fusiebedrijf zou moeten torsen om de overname rond te krijgen, ziet banen verdwijnen en vreest mededingingsbezwaren. Het concern acht een samengaan met PPG dus als te risicovol. Koster vindt dat niet terecht:

“Dat zie ik niet zo. Dit is een bod van een gerenommeerde partij die daar heel lang op heeft gestudeerd en dan moet je als beursgenoteerd bedrijf op zijn minst openstaan voor een gesprek. Dat ze dat bij de eerste bieding niet hebben gedaan begrijp ik nog, maar nu is er een tweede serieuze poging en dan heb je toch de plicht om te gaan praten. Er wordt met allerlei defensieve argumenten geprobeerd een sfeer te creëren dat dit allemaal slecht zou zijn, maar laat nu eerst maar eens een gesprek plaatsvinden waarin je alle onzekerheden die AkzoNobel noemt kunt adresseren.”

Koster benadrukt dat het echt niet alleen om de aandeelhouders gaat:

“Het laatste dat AkzoNobel moet bereiken, is dat er een vijandig bod komt. Dan zit je in een veel lastiger parket. Ik hoop dat het management bereid is het gesprek aan te gaan om uit te vinden wat in het beste belang is van alle stakeholders. AkzoNobel is zelf ontstaan uit een groot aantal fusies en overnames en dit is niet de manier waarop je met de belangen van alle stakeholders moet omgaan. In de huidige situatie moet je juist goed nagaan wat de overnemende partij allemaal te bieden heeft.”
Gerelateerde artikelen