VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Niet alle oer-Hollandse merken komen in handen van buitenlandse ondernemingen. Het Nederlandse Familiebedrijf Pon is in gesprek met de beursgenoteerde fietsenfabrikant Accell Group uit Heerenveen over een overname. Pon is al eigenaar van de fietsmerken Gazelle, Union en Cervélo. Accell heeft merken als Sparta, Koga en Batavus in huis.

Pon is een internationaal handelsbedrijf en dienstverlener die tot nu toe vooral actief is in de autobranche: import, leasing, onderhoud, banden, etc. Daarnaast heeft Pon activiteiten in rijwielen, grondverzetmachines en scheepsmotoren. Pon heeft 13.000 mensen in dienst, waarvan 1300 bij het onderdeel fietsen. Bij Accell werken ruim 3000 mensen, dus na de overname wordt het onderdeel fietsen voor Pon een stuk relevanter. Samen met Accell zou Pon zelfs het grootste fietsenbedrijf ter wereld vormen.

Een overname van Accell past goed bij de ambitie van Pon om een sterk fietsenbedrijf te worden en op die manier wat minder afhankelijk te worden van de autosector. Als Pon beursgenoteerd zou zijn, zou de kritiek wellicht klinken dat hier een conglomeraat gevormd wordt. Met 16.000 werknemers wordt Pon groter dan menig AEX-bedrijf en qua omzet zal het bedrijf bij de grootste in Nederland gaan behoren.

Accell bevestigde vanmorgen dat het bedrijf een ‘niet-bindend en voorwaardelijk voorstel’ van Pon Holdings heeft ontvangen. Het voorstel van Pon betreft een openbaar bod in contanten op alle uitgegeven en uitstaande aandelen Accell Group tegen een indicatieve biedprijs van 32,72 euro per aandeel in contanten, inclusief het voorgestelde dividend over 2016 van 0,72 euro.

Accell gaat in gesprek met Pon: de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur gaan samen met hun financiële en juridische adviseurs alle aspecten van het voorstel zorgvuldig aan het bestuderen en evalueren, zo klinkt het.

Verdere mededelingen zullen worden gedaan zodra daar aanleiding toe is. Het bod van 32,72 euro ligt 23 procent boven het slot van gisteren en het is een koers die in het verleden nog niet gehaald werd.

Toch zou het te betreuren zijn als Accell verdwijnt. Het aandeel is sinds de beursgang in 1998 een prettige belegging geweest. De omzet en de winst van het bedrijf liepen per saldo gestaag op en de koers groeide mee. Bovendien werd er in elk jaar dat het bedrijf beursgenoteerd was dividend uitgekeerd. De hoogte van dat dividend groeide in de meeste jaren gestaag. Alleen in 2012 en 2013 vond in twee stappen een verlaging plaats van 0,92 euro naar 0,55 euro omdat de balans wat begon te kraken

 In de jaren daarna kon het dividend echter weer worden verhoogd tot de huidige 0,72 euro, wat op de koers van gisteren een rendement van 2,7 procent gaf. De gesprekken bevinden zich nog in een vroeg stadium en een premie van 23 procent is vergeleken met andere recente overnames niet al te veel voor een sterk bedrijf als Accell. De 90 euro die PPG biedt voor AkzoNobel ligt bijvoorbeeld bijna 50 procent boven de koers van dat aandeel in de periode voordat het bod werd gedaan. Het lijkt nog geen knock-out bod. De VEB volgt de ontwikkelingen rond Accell met belangstelling.

 

 




Gerelateerde artikelen