VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Veertien jaar na de beursexit, keert bouwbedrijf VolkerWessels terug aan het Damrak. Het bedrijf is in omzet flink gegroeid, maar net als bij de bouwers die wel genoteerd bleven (BAM, Heijmans) is de winstgevendheid afgenomen.

Dat eigenaar Reggeborgh nu flink meer voor het bedrijf krijgt, is grotendeels te danken aan goede timing.

VolkerWessels maakte dinsdag bekend dat het weer een beursnotering krijgt. Reggeborgh zal in eerste instantie een minderheidsbelang verkopen. Op termijn is het de bedoeling een meerderheid van de aandelen van de hand te doen.

In de afgelopen 14 jaar is VolkerWessels in omzet gegroeid van circa 3,3 miljard euro naar 5,5 miljard euro. Deze groei is voor een aanzienlijk deel in het buitenland gerealiseerd. In 2002 kwam een vijfde van de omzet van buiten Nederland, in 2016 was dat bijna 30 procent.

 

2002

2016

Omzet

3,3 mld

5,5 mld

Ebitda

234 mln

254 mln

Ebitda-marge

7,1%

4,6%

Nettowinst

114 mln

141 mln

Koerswinst-verhouding

6,1

10 tot 14


Tegelijkertijd is de winstgevendheid van het bedrijf duidelijk afgenomen. In 2002 werd een brutowinst (ebitda) behaald van 234 miljoen euro. De brutowinst in 2016 bedroeg met 254 miljoen euro, maar iets meer. De brutowinstmarge van het bedrijf is dus flink lager nu: 4,6 procent tegen ruim 7 procent in 2002. Het dalen van de marges is een fenomeen dat in de hele bouw te zien is.

Ondanks de teruglopende winstgevendheid in de bouw lijkt het er wel op dat Reggeborgh een aanzienlijke waardestijging zal realiseren. In 2003 ging VolkerWessels namelijk voor zo’n 700 miljoen euro van de beurs. Het is nog even afwachten wat de prijs van het aandeel gaat worden, maar volgens analisten zou worden gerekend op een waardering van 1,5 tot 2 miljard euro.

In dat geval zouden nieuwe aandeelhouders bij de beursgang 10 tot 14 keer de nettowinst van 141 miljoen euro vorig jaar moeten neertellen. De prijs in 2003 was ruim zes keer de nettowinst over het voorgaande jaar van 114 miljoen euro.

De nieuwe aandeelhouders krijgen wel een aardige dividenduitkering in het vooruitzicht gesteld. De doelstelling is om 50 tot 70 procent van de nettowinst uit te keren. Over vorig jaar is het percentage gesteld op 60 procent, oftewel ruim 83 miljoen euro. Dat betekent een dividendrendement van 4 tot 5,5 procent.

Toch lijkt de hogere waardering vooral een uiting van het veel betere beursklimaat. VolkerWessels werd ongeveer op het dieptepunt na het klappen van de internetzeepbel van de beurs gehaald. Goede timing van Reggeborgh dus.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen