VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vorige week dinsdag vond in de ochtendhandel een op dat moment onverklaarbare koerssprong in het aandeel VolkerWessels plaats. Rond 13 uur bleek dat de bouwer in overnameonderhandelingen zat en dat er zelfs een bod lag van 21,75 euro per aandeel. De VEB wil weten wat hier heeft gespeeld.

Sommige beleggers hebben hun aandelen VolkerWessels verkocht op dinsdag 29 oktober 2019 tussen 9.30 uur en 12.52 uur, terwijl zij niet op de hoogte waren van het bod van Reggeborgh van 21,75 euro per aandeel VolkerWessels.

Nog voordat VolkerWessels die dag om 12.52 uur bekend maakte dat zij een overnamebod van Reggeborgh had ontvangen, liep de koers van het aandeel fors op. Om 9.30 uur was reeds sprake van een koersstijging van 4,6 procent. Tegelijkertijd was sprake van zeer hoge handelsvolumes in het doorgaans niet bijzonder actief verhandelde aandeel.

Duidelijk is dat grootaandeelhouder Reggeborgh en VolkerWessels al eerder in gesprek waren over een overname.

Directe openbaarmaking
Op grond van de Verordening marktmisbruik had VolkerWessels de interesse van Reggeborgh direct openbaar moeten maken. Op die wijze hadden aandeelhouders in vrijheid en met alle benodigde kennis kunnen besluiten hun aandelen al dan niet voor het bod te verkopen. Daarvan was nu geen sprake.

VolkerWessels had openbaarmaking kunnen uitstellen als zij had voldaan aan een aantal criteria, waaronder het garanderen van de vertrouwelijkheid van de informatie. Aan deze criteria heeft VolkerWessels echter niet kunnen voldoen, gezien de genoemde koers- en omzetstijging op dinsdag 29 oktober 2019 voor het moment van het persbericht om 12.52 uur.

Onrechtmatig handelen jegens beleggers
Gezien de forse handelsvolumes en de grote koerssprongen ligt het voor de hand dat een aantal beleggers ruim voor 29 oktober 2019 12.52 uur weet had van de overnameplannen. Zij hebben kunnen profiteren van deze voorwetenschap.

Een of meerdere beleggers hebben zelfs gretig opties gekocht in de serie Call-optie Maart 2020 17 euro. In deze optieserie werden vóór 12.52 uur ruim 1500 stukken gekocht (1 optiecontract ziet op 100 aandelen VolkerWessels). Om 9.30 uur waren al ruim 1000 optiecontracten gekocht. Het gaat hier om een transactie van onderliggend 100.000 aandelen VolkerWessels.

Doordat VolkerWessels de interesse van Reggeborgh niet openbaar heeft gemaakt terwijl zij op grond van de Verordening marktmisbruik dit wel zou moeten doen, handelde zij onrechtmatig jegens de beleggers die in deze periode op basis van onvolledige informatie hun aandelen hebben verkocht.

Weer te laat
VolkerWessels lijkt de zoveelste onderneming die het niet nauw neemt in de omgang met voorwetenschap. Eerder sprak de VEB met succes Numico, Vedior, Super de Boer, Wavin en Ziggo aan voor de schade die beleggers leden door te laat openbaren van informatie die impact had op de beurskoers. In alle gevallen wist de vereniging compensatie voor gedupeerde beleggers te verkrijgen.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen