VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips slaagt erin volgens plan winstgevender te worden. Afgezet tegen de concurrentie heeft het bedrijf nog wel een weg te gaan en zou meer ambitie niet slecht zijn. De beursgang van concurrent Siemens Healthineers zou daar weleens een katalysator voor kunnen worden.

Het bedrijf is bezig met de transformatie naar een volledig op de gezondheidszorg gerichte onderneming. Dit moet Philips winstgevender maken. Doel is de operationele winstmarge elk jaar met 1 procentpunt te verhogen.

Maandag publiceerde Philips de cijfers over het eerste kwartaal. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar lag de marge ongeveer 1,3 procentpunt hoger op 9 procent.

Nu is het eerste kwartaal traditioneel het zwakste voor de gezondheidszorg. Een beter beeld geven dus de cijfers over de voorgaande vier kwartalen bij elkaar opgeteld. Daaruit blijkt dan dat Philips deze periode een winstmarge van 11,1 procent boekte, tegen 10,1 procent een jaar eerder.

Philips houdt vast aan de verwachting voor heel 2017, de margeverbetering met 1 procentpunt. In dit tempo komt Philips voor het eind van het decennium uit midden in de dubbele cijfers.

Dat is in lijn met wat Philips zelf rapporteert als de norm in de snelgroeiende markt van de gezondheidszorg. Toch is het opvallend dat het bedrijf daar zoveel tijd voor nodig heeft en eigenlijk ook dan nog achterloopt op de concurrentie. De twee grote concurrenten General Electric en Siemens zijn namelijk aanzienlijk winstgevender. GE Healthcare zat in 2016 op een winstmarge van 16,8 procent en mikt voor 2018 op 18 procent.

Siemens Healthineers zoals de gezondheidszorgtak van de Duitse industriële gigant heet, mikt op een winstmarge van 15 tot 19 procent. Vorig jaar zat het al aan de bovenkant van die bandbreedte. Het winstcijfer dat is te vergelijken met dat van Philips ligt iets lager, maar dat kan op zichzelf niet het grote verschil verklaren.

Siemens Healthineers is nu nog onderdeel van het conglomeraat Siemens. Daar gaat binnenkort echter verandering in komen. Siemens wil het bedrijf eind dit jaar naar de beurs brengen.

Als dat gebeurt worden de verschillen in winstgevendheid ineens een stuk zichtbaarder voor beleggers. Of Philips dan nog weg kan komen met een winstmarge die zo ver onder het marktgemiddelde ligt, is de vraag. Het lijkt dan onvermijdelijk dat het bedrijf meer ambitie moet gaan tonen. Anders zou het weleens tegen het type belegger aan kunnen lopen dat AkzoNobel en Unilever recent ook tegenkwamen.




Gerelateerde artikelen