VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kendrion was de afgelopen jaren in omzet hard gegroeid. Tegelijkertijd was de winstgevendheid van de leverancier van elektromagnetische componenten weggezakt.

Onder de nieuwe topman Joep van Beurden wordt hierop scherp gestuurd. Beleggers hebben het aandeel omhooggestuwd, maar volgens analisten hoeft er nog geen winst te worden genomen: Bloomberg toont dat van de vier analisten die Kendrion volgen, er drie een koopadvies gevenWat u moet denken van analistenrapporten en -adviezen? Lees het hier.

Kendrion boekte in het eerste kwartaal een stijging van de nettowinst met 48 procent naar 6,9 miljoen euro. De operationele winstmarge (ebita) van 8,8 procent was het hoogst sinds het derde kwartaal van 2012.

Vanaf dat jaar maakte Kendrion een flinke groeisprong. Het bedrijf had in de Verenigde Staten net FAS Controls overgenomen. In Duitsland zou het kort hierna branchegenoot Kuhnke kopen.

Dit leidde tot aanzienlijke omzetgroei. Vorig jaar was de jaaromzet ruim 443 miljoen euro tegen 285 miljoen euro in 2012. Een ander gevolg was het inzakken van de winstgevendheid. In 2011 tot en met het derde kwartaal van 2012 lag de operationele winstmarge elk kwartaal rond de 11 procent. Dat was de afgelopen jaren enkele procentpunten lager.

Van Beurden meldde kort na zijn aantreden daarom dat de winstgevendheid omhoog moest. De ebita moet voor 2019 omhoog naar 10 procent van de omzet. Vrijwel direct werd de divisiestructuur van het bedrijf aangepast. En vorig jaar werden vestigingen in Brazilië en Zwitserland gesloten.

Deze inspanningen lijken nu de eerste vruchten af te werpen. Over 2016 bedroegen de kostenbesparingen op jaarbasis 7 miljoen euro. Daar komt dit jaar 3 miljoen euro bovenop. Dat is 10 miljoen euro aan operationele winstverbetering in twee jaar tijd.

Beleggers hebben positief gereageerd op de plannen en acties. Het aandeel is sinds de wisseling van de wacht op 1 december 2015 met circa 47 procent gestegen.

Er lijkt echter geen reden voor hoogtevrees. Uitgaande van 5 procent omzetgroei en een aanzienlijke verbetering van de winstgevendheid stijgt het operationeel resultaat dit jaar richting de 40 miljoen euro. Dat is een verbetering van 55 procent ten opzichte van 2015.

Het betekent dat de operationele winstverbetering en de koersstijging ongeveer gelijke tred houden. De verbetering van de nettowinst zal procentueel nog aanzienlijk groter zijn. Per saldo is er dus sprake van een daling van de koers-winstverhoudingWat u moet weten over de 'koers-winstverhouding' leest u hier van het aandeel.

Worden de doelstellingen van 10 procent winstmarge en 5 procent omzetgroei tot en met 2018 gehaald dan zal de operationele winst in 2019 verdubbelen ten opzichte van 2015. Al met al lijkt het erop dat het aandeel ondanks de sterk gestegen koers nog niet te duur is.

Twee jaar is natuurlijk een eeuwigheid in de moderne economie. De door Van Beurden ingepende 5 procent omzetgroei kan tegenvallen, bijvoorbeeld door het inzakken van de autoverkopen waarvan in de VS de eerste tekenen te zien zijn. Maar de focus op kostenbesparingen is door beleggers terecht positief ontvangen.




Gerelateerde artikelen