VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fusiebedrijf Ahold Delhaize is nog volop bezig met het op orde brengen van de organisatie en het realiseren van kostenbesparingen. In de tussentijd is alleen in Nederland geen vuiltje aan de lucht.

Nederland is duidelijk het best draaiende onderdeel van het supermarktconcern. De omzet steeg hier ten opzichte van een jaar eerder met circa 4 procent. De winstgevendheid is met een operationele winstmarge van 7,8 procent torenhoog vergeleken met die in de andere regio’s.

Een deel van de omzetgroei komt op het conto van de online-activiteiten. De totale online-omzet nam met 18 procent toe. Daarvan is een groot deel afkomstig van bol.com, waar ook de verkoop van producten door derden sterk groeit. Er worden nu 15 miljoen producten door derden aangeboden via bol.com.

Bol.com gaat dus nog steeds volle kracht vooruit en de vaak als dreiging genoemde komst van Amazon naar Nederland blijft vooralsnog uit. Met een Nederlandse consument die in jaren niet zo optimistisch was heeft Ahold Delhaize hier de wind mee.

Anders ligt de situatie elders. In België daalden omzet en operationele winst. Van de andere Europese markten waar het concern actief is heeft het bedrijf in Griekenland te maken met een krimpende markt.

Het grootste aandachtspunt is echter de situatie in de VS. Gerekend in euro’s namen omzet en winst in het eerste kwartaal weliswaar toe, maar in dollars was sprake van krimp. De sterke dollar leidt namelijk al een aantal kwartalen tot dalende prijzen. Dit leidt tot krimpende supermarktomzetten. In de VS wordt volop gesproken van ‘retaildeflatie’.

Het supermarktbedrijf verwacht dat hier in de loop van het jaar een einde aan zal komen. De dalende prijzen hebben wel geleid tot een soort prijzenoorlog en het is de vraag of die zomaar stopt als de inkoopprijzen niet meer dalen. De concurrentie in de VS neemt toe.

Lidl is bijvoorbeeld bezig met een grote expansie aan de Amerikaanse oostkust. Tegelijkertijd zijn ook steeds meer andere retailers begonnen met de verkoop van levensmiddelen. In de presentatie van de kwartaalcijfers refereerde Ahold Delhaize er ook aan dat de winkels van Food Lion zich klaarmaken voor de komst van nieuwe concurrentie.

In Nederland heeft Albert Heijn recent nog met dit bijltje gehakt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat het bedrijf flink onder druk lag van Lidl en andere prijsvechters. Laat de ervaring in Nederland zich vertalen naar de VS?

Een concurrentieslag in de VS, het verbeteren van de marktpositie in België en het binnenhalen van de voorspelde kostenvoordelen. Ahold Delhaize staat voor voldoende uitdagingen.

Het aandeel Ahold Delhaize staat net onder de 20 euro en dat is ongeveer 15 keer de winst die de 24 analisten die het bedrijf volgen gemiddeld verwachten. Het verwachte dividendrendement is ruim 3 procent. Daarmee is het aandeel momenteel wel iets duurder dan dat van de Franse concurrent Carrefour, na Walmart het grootste supermarktconcern ter wereld. Maar Carrefour heeft geen bol.com. Walmart is op 17 keer de winst de duurste van de drie.




Gerelateerde artikelen