Hoewel de activistische belegger Third Point laatst wel een belang in Philips nam, lijkt het tegenwoordig Amsterdamse bedrijf niet in de positie van AkzoNobel te willen belanden. Philips doet een stevige overname en koopt voor 1,5 miljard euro eigen aandelen terug
Na de afsplitsing van Lighting is Philips alleen nog actief in de medische technologie. De aankoop van de Amerikaanse specialist Spectranetics past in dat nieuwe plaatje. Philips betaalt 38,50 dollar per aandeel voor het op de Nasdaq genoteerde bedrijf, 1,7 miljard dollar. Samen met de aandeleninkoop zet Philips dus ruim 3 miljard euro aan het werk. Dat kan, want het bedrijf zit goed bij kas dankzij de verkoop van de aandelen Philips Lighting en Lumileds, waarvan ook 80 procent verkocht is.
Philips is al actief in beeldgestuurde therapieën, de markt waar Spectranetics zich op beweegt. Het gaat vooral om apparatuur en software die artsen ondersteunen bij operaties. Spectranetrics maakt beeldtechnologie voor vasculaire toepassingen, ingrepen in de bloedvaten. Het maakt onder meer katheters en kleine ballonnen met medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling van hart- en vaatziekten. Met lasertechnologie worden daarbij beelden gegenereerd.
Spectranetics voegt een omzet van zo’n 300 miljoen dollar toe aan die van Philips, maar maakt nog verlies. Door de activiteiten samen te voegen met de bestaande van Philips is het echter mogelijk de nieuwe aanwinst snel winstgevend te maken. Dat lukte Philips met de katheter-producent Volcano ook. De brutomarge is met 70 procent hoog genoeg, maar het bedrijf heeft als zelfstandig bedrijf vrij hoge overheadkosten. Bij Volcano werd daar in het eerste jaar voor 40 miljoen dollar op bezuinigd.
Uit de eerste kwartaalcijfers bleek al dat Philips op de goed weg is om winstgevender te worden, maar de VEB vond toen dat wat meer ambitie zou mogen.
Het aandeel reageert niet positief, maar dat ligt ook aan het huidige beurssentiment. De koersdaling is iets groter dan die van de markt. Dat kan ook te maken hebben met het commentaar van ING, dat het een goede overname vindt, maar wel wat “aan de dure kant”.
De stappen die Philips vandaag neemt gaan echter in de goede richting. Doel is de operationele winstmarge elk jaar met 1 procentpunt te verhogen, deze overname moet daar op termijn aan bij kunnen dragen.