VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In de komende Effect een interview met Tom van Aken, topman van Avantium, nieuwkomer op het Damrak.

Avantium sloot in 2012 een sterk tot de verbeelding sprekend contract met Coca-Cola voor de ontwikkeling van een nieuwe frisdrankfles, gemaakt van plantaardig materiaal. 

Avantium staat op het punt de stap te maken naar grootschalige productie. Bij de beursgang is daarvoor 109 miljoen euro opgehaald. Een groot deel van dat geld zal worden geïnvesteerd in dochterbedrijf Synvina dat Avantium samen met chemiereus BASF heeft opgericht.

Van Aken legt in Effect uit wat de belofte van zijn bedrijf inhoudt:

“We staan voor een fundamentele transitie van de chemische industrie. We moeten weg van fossiele grondstoffen en naar het gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Dit besef is het sterkst bij jongere consumenten en ik zie het nu ook doorbreken bij grote merken zoals Coca-Cola, Danone, Ikea en Lego. Ik ben tot de conclusie gekomen dat als we moeten wachten tot de petrochemische industrie het gaat doen, het nog tientallen jaren gaat duren. Die tijd hebben we niet. Dat geeft een bedrijf als Avantium de kans om met nieuwe producten te komen die volledig gebasserd zijn op hernieuwbare grondstoffen zoals suikers, biomassa en CO2.”

“Het ultieme doel is dat we licenties gaan verkopen voor grotere fabrieken. We hebben afspraken hoe de inkomsten dan worden verdeeld over Avantium en BASF. De eerste twintig procent gaat naar Avantium. De tachtig procent die dan over is gaat naar Synvina. Wij krijgen een groter stuk van de taart omdat we de technologie hebben ontwikkeld en het risico hebben genomen. BASF heeft de ambitie om wereldleider te worden op het gebied van de productie van het materiaal. ”

 

Het volledige interview met Tom van Aken van Avantium leest u in Effect 7/8, die op vrijdag 21 juli verschijnt. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

Voordelen van het lidmaatschapWilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen