VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Maar het aandeel blijft relatief duur

De financiële resultaten die KPN deze week kon overleggen werden goed ontvangen. Met de winstgevendheid behoort het bedrijf op dit moment tot de top in Europa. Maar het aandeel is in vergelijking met de rest van de sector wel duur.

Deze week publiceerde behalve KPN nog een hele trits Europese telecombedrijven hun resultaten. Los van de zakelijke tak die al lange tijd kwakkelt, gaat het bedrijf goed. De omzet bij de consumententak groeide wel en onder de streep nam de nettowinst over het eerste halfjaar met 35 procent toe. 

Dit wordt vooral gedreven door lagere operationele kosten en een grotere winstgevendheid. KPN had in het tweede kwartaal een operationele winstmarge van 41 procent op de Nederlandse activiteiten. In vergelijking met andere Europese telecombedrijven zit het bedrijf daarmee in de top. Het Franse Orange en Spaanse Telefónica zijn veel groter dan KPN en in meerdere landen actief. Maar in de meeste Europese deelmarkten komen deze bedrijven niet aan de marge KPN.

Operationele winstmarge

KPN

41%

Telefónica Duitsland

26,1%

Telefónica Spanje

40,6%

Telefónica VK

27%

Orange Frankrijk

35,7%

Orange Spanje

27,5%

Orange Belgie/Luxemburg

25,5%

Telia Zweden

36%

Telia Finland

31,1%

Telia Noorwegen

34,1%

Telenor Noorwegen

44%

Telenor Denemarken

18%


In zijn thuismarkt Frankrijk haalt Orange 35,7 procent, maar dat is meteen ook de meest winstgevende markt. Telefónica haalt op de thuismarkt Spanje 40,7 procent, maar zit in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk tussen de 20 en 30 procent. 

Er is wel duidelijk een sterk ‘thuismarkt-effect’. Telecombedrijven halen op hun thuismarkt de hoogste marges. Dit is ook te zien in Scandinavië. Het Zweedse Telia haalt in Zweden 36 procent, maar zit in aanpalende markten Finland en Noorwegen lager. Het Noorse Telenor haalt in eigen land zelfs 44 procent.

KPN is in ieder geval behoorlijk winstgevend. De vraag is dan wel of er nog veel ruimte voor verbetering is en hoe het staat met de waardering van het aandeel. Dan lijkt het erop dat KPN relatief duur is. Beleggers betalen op dit moment ruim dertig keer de winst over de laatste twaalf maanden en krijgen een dividendrendement van 3,5 procent.

Hoewel dit een stevige koers-winstverhouding is, springt KPN ook weer niet zo ver uit de band. Alleen Telia en Telefónica met koers-winstverhoudingen van bijna 12 en ruim 18 keer zitten daaronder.

Veel Europese telecombedrijven zitten in een herstructurering en maken eenmalige kosten die de nettowinstcijfers en dus deze waarderingsmaatstaf verstoren. Maar ook bekeken vanuit het dividendrendement is KPN prijzig. Het aandeel biedt van de zes hier genoemde aandelen het laagste dividendrendement.

De prestaties van KPN gaan operationeel en financieel de goede kant op. Maar voor beleggers in Europese telecom zijn er aantrekkelijker aandelen te vinden.

 

 

Koers/winstverhouding

Dividendrendement

KPN

32

3,4%

Telefónica

18,5

4,2%

Telefónica Deutschland

negatief resultaat

5,6%

Orange

97

4,5%

Telia

11,8

5,2%

Telenor

42,5

4,5%

 




Gerelateerde artikelen