VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN is sinds de verkoop van de Belgische en Duitse activiteiten geen internationaal telecombedrijf meer, maar een lokale Nederlandse speler. Het afgelopen kwartaal werd zichtbaar dat dit gebrek aan spreiding ongunstig kan zijn voor de resultaten.

KPN publiceerde de kwartaalresultaten deze week tegelijk met het Franse Orange en Telefónica uit Spanje. De omzet- en winstontwikkeling van KPN was duidelijk minder dan die van de twee grote branchegenoten.

 

 Cijfers telecombedrijven

 

KW3 2017 (mln euro)

Groei (%)

KPN

   

Omzet

1.615

-5,6

Operationele winst

603

-9,2

Orange 

 

 

Omzet

10.300

-2,5

Operationele winst

3.600

-1,9

 Telefónica

 

 

Omzet

12.800

-2,5

Operationele winst

4.100

-1,9

 

De afschaffing van roamingkosten in de Europese Unie was een belangrijk blok aan het been van de bedrijven. Telecomaanbieders mogen hun klanten sinds juni geen extra kosten meer in rekening brengen voor bellen en internetten buiten hun eigen land, maar binnen de Europese Unie.

Bij Orange drukte dit de omzet met 83 miljoen euro, bij Telefónica met 48 miljoen euro. KPN gaf alleen een totaalbedrag voor de gevolgen van alle veranderingen in regelgeving, maar dit bestaat ook grotendeels uit de impact van de regels voor roaming: min 28 miljoen euro.

KPN is een stuk kleiner dan zowel Orange als Telefónica. De regels raken KPN relatief dus het hardst. Dit verschil is te verklaren doordat de laatsten in veel meer landen actief zijn. Niet overal slaan de tegenvallers namelijk even hard neer. Het zijn vooral Noord-Europese landen waar de omzet geraakt wordt. Telefónica UK noteerde bijvoorbeeld een omzetkrimp van 4,4 procent, terwijl in Spanje een min van slechts 0,3 procent werd gerealiseerd.

Waarschijnlijk is hier het effect zichtbaar van het simpele feit dat er in de zomer meer toeristen van Noord- naar Zuid-Europa gaan dan andersom. Dat KPN in een klein Noord-Europees land zit waar vrijwel iedereen in de zomer de grens overgaat maakt dat het bedrijf harder wordt geraakt.

Het andere blok aan het been van KPN waren de zakelijke activiteiten. Deze krimpen al langere tijd doordat zakelijke klanten steeds minder voor vaste diensten kiezen en ook door de felle concurrentie. Het afgelopen kwartaal bedroeg de omzetdaling bijna 5 procent.

Orange geeft aparte resultaten voor zijn zakelijke activiteiten in Frankrijk. Net als bij KPN dalen de inkomsten uit spraak- en data-abonnementen, maar met een half procent krimp gaat dit bij de Fransen een stuk minder hard. De afgelopen jaren schommelt de omzetgroei van dit onderdeel van Orange rond de nul procent. Het lijkt erop dat de snelheid waarmee de zakelijke markt verandert in Nederland hoger is dan in Frankrijk.

KPN is nog in een enkele, middelgrote Europese markt actief. Het heeft daardoor wel focus. De keerzijde hiervan is dat het geen spreiding heeft en de resultaten gevoelig zijn voor de ontwikkelingen in deze ene markt. Het derde kwartaal van 2017 maakt dat maar weer eens duidelijk.




Gerelateerde artikelen