VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De AEX-index staat op het hoogste niveau in tien jaar tijd. Kunnen de koersen nog verder door stijgen? Op basis van de verwachtingen van analisten is er nog enige ruimte, maar is het opwaarts potentieel wel veel minder dan een jaar geleden.

Van de 25 bedrijven met aandelen in de AEX zien analisten in vijftien gevallen nog ruimte voor verdere stijging. Voor tien andere AEX-aandelen ligt het koersdoel onder de huidige koers. Over de hele AEX bekeken is er nog circa 7 procent ruimte tussen koersdoel en koers.

Zowel in aantal, als in het gat tussen koers en koersdoel zijn de analistenverwachtingen op dit moment een stuk minder positief dan een jaar geleden. Begin november 2016 werd nog voor 21 van de aandelen in de huidige AEX een koersstijging verwacht. Tussen koersdoelen en koersen zat gemiddeld een gat van ruim 17 procent.

De koersen zijn dus aanzienlijk harder opgelopen dan de koersdoelen zijn verhoogd. De verwachtingen van analisten zijn nu flink minder dan een jaar geleden.

Dan de vijftien aandelen die een gemiddeld koersdoel hebben dat boven de huidige koers ligt. Welke aandelen hebben, in ieder geval op papier, het meeste opwaarts potentieel?

Volgens analisten zijn dit Altice en Gemalto, met respectievelijk een koersdoel van 92 en 47 procent boven de koers. Daarna volgen Ahold Delhaize (29 procent) en Vopak (20 procent).

Daartegenover loopt Aalberts het meest uit de pas met het gemiddelde koersdoel. Dit ligt circa 22 procent lager dan de huidige koers. Philips, ASML en Wolters Kluwer zouden circa 13 procent moeten zakken om op het door analisten geraamde koersdoel te komen.

Voor beleggers deze aandelen in de verkoop doen en Altice en Gemalto inslaan is het wel goed om te weten hoe de aandelen het in het afgelopen jaar hebben gedaan. De vier genoemde aandelen met de meeste 'upside', zijn namelijk ook de vier slechtst presterende aandelen van het afgelopen jaar. Aalberts was echter het twee-na-best presterende aandeel.

Het uit elkaar lopen van koers en analistendoelen is dus ook vooral een gevolg van het feit dat de markt een andere beweging heeft gemaakt dan analisten hadden verwacht. Koersdoelen van vorig jaar hadden zelfs wel wat van een contra-indicator.

Na de rally van circa 9 procent sinds het eind van de zomer, is de vraag of de Amsterdamse beurs nog veel verder kan stijgen. Puur op basis van analistenverwachtingen is het antwoord bevestigend, maar het is ook duidelijk dat er volgens het analistengilde minder ruimte naar boven is dan een jaar geleden. Maar aanpassingen van de koersdoelen komen vaak met een vertraging.

Eén conclusie kunnen beleggers wel trekken: ze doen er verstandig aan niet blind te varen op die (gemiddelde) koersdoelen van analisten.

 

 

Gat koers en koersdoel een jaar geleden (nov 2016)

Gat koers en koersdoel nu (nov 2017)

Aalberts

6%

-22%

Philips

-4%

-13%

Wolters Kluwer

6%

-12%

ASML

4%

-12%

DSM

2%

-8%

AkzoNobel

11%

-7%

Galapagos

20%

-5%

Unilever

2%

-4%

ABN AMRO

23%

-4%

RELX

24%

0%

NN Group

19%

0%

SBM Offshore

4%

1%

ING Groep

23%

1%

Shell

24%

6%

Heineken

-13%

6%

ArcelorMittal

-31%

7%

Randstad

16%

9%

Unibail-Rodamco

11%

10%

KPN

25%

11%

Aegon

98%

14%

Boskalis

39%

19%

Vopak

-1%

20%

Ahold Delhaize

10%

29%

Gemalto

57%

47%

Altice

60%

92%

Gemiddeld

17%

7%
Gerelateerde artikelen