VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Toen NN Group naar de beurs kwam was de boodschap aan beleggers dat het waarde zou creëren door kostenbesparingen en een aantrekkelijk dividend zou bieden. De overname van Delta Lloyd heeft daar niets aan veranderd. De vraag blijft wel: zit er ergens groei?

Op een dag voor investeerders gaf NN Group inzicht hoe het ervoor staat en hoe het bedrijf de toekomst tegemoet gaat. Punt 1 in de presentatie was een hard doel voor kostenbesparingen: 350 miljoen euro minder kosten in 2020 dan in 2016.

De helft hiervan moet volgend jaar al zijn gerealiseerd. Volgens NN Group gaan de totale kosten over vier jaar met circa 17 procent omlaag.

Daarmee lijkt NN Group de lijn die was ingezet voor de fusie bijna rechtstreeks door te trekken. Bij de vorige investeerdersdag in 2015 was er al een kostenafname van 15 procent voorzien voor de Nederlandse delen van de organisatie.

Naast lagere kosten, leidt de fusie tot een efficiënter gebruik van het kapitaal wat betreft de voor verzekeraars zo belangrijke kapitaalratio’s. Dankzij de overname is er circa 350 miljoen euro minder kapitaal nodig dan bij de bedrijven apart.

Op dit punt lijkt de overname beter uit te pakken dan vooraf verwacht. Eerder meldde NN Group dat het enige kapitaalbesparingen verwachtte, maar ook dat het in lijn brengen van actuariële berekeningen zou leiden tot een groter kapitaalbeslag.

De Solvency II-ratio van het fusiebedrijf zou per saldo enkele procentpunten dalen. Deze voor een verzekeraar cruciale ratio stond aan het eind van het derde kwartaal echter alweer op 204 procent, aanzienlijk boven het gemiddelde van verzekeraars in de Benelux.

De besparingen maken ruimte voor dividend. Vóór de fusie beloofde NN aandeelhouders voor 2018 een dividendgroei met dubbele cijfers. Die belofte werd deze week herhaald.

Met de kostenbesparingen en het dividend gaat het dus voorspoedig. Wat echter nog steeds ontbreekt bij NN Group is een duidelijk verhaal waar de verzekeraar gaat groeien. Bij de beursgang in 2014 en de periode daarna werd gezegd dat de groeikansen liggen in Oost-Europa, Japan en in vermogensbeheer.

Daaraan is niets veranderd. Ook het vergrote NN Group zoekt de groei in die markten. Dit betekent alleen wel dat maar een klein deel van het bedrijf echt groeit.

NN Group drukt de omvang van de activiteiten ten opzichte van elkaar uit in de hoeveelheid kapitaal die erin is gestopt. Slechts 15 procent daarvan zit in activiteiten die het aanmerkt als ‘groeiend’.

Bestuursvoorzitter Lard Friese legde in een interview met Effect in 2015 de nadruk op het woord ‘discipline’. Scherp op de kosten letten en de operationele prestaties van het bedrijf tot in de details optimaliseren, dat is wat NN Group onder zijn leiding doet. En dat blijft zo, ook nu het bedrijf Delta Lloyd aan boord heeft gehaald en zijn positie in Nederland flink heeft vergroot.

 

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 
Gerelateerde artikelen