VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dankzij aanzienlijke koersdalingen bieden de aandelen BinckBank en Flow Traders nu een interessant, zij het onzeker, dividendrendement. Voor beide bedrijven geldt wel: als de onrust toeslaat op de beurs kan dat positief uitpakken. Het zijn riskante aandelen, maar toch aandelen waarmee het risico in de portefeuille kan worden verminderd.

De aandelen Flow Traders en BinckBank zijn allebei bezig aan een glijvlucht. Sinds de zomer van 2015 is de koers van het aandeel Binck meer dan gehalveerd. Flow Traders staat ook bijna 50 procent lager dan de introductiekoers waartegen het zomer 2015 naar de beurs kwam.

Omdat de bedrijven allebei wel winstgevend zijn en dividend uitkeren, bieden de aandelen nu op het oog aantrekkelijke dividendrendementen. Uitgaande van het dividend van 0,23 euro per aandeel over 2016, biedt BinckBank een dividendrendement van ruim 5 procent.

Flow Traders keerde vorig jaar 1,25 euro dividend uit. Als dit niveau wordt gehandhaafd biedt het een dividendrendement van zelfs meer dan 6 procent. Maar hoe zeker is het dividend bij de twee bedrijven?

Eerst BinckBank. De online bank heeft als uitgangspunt dat het de helft van het voor afschrijvingen gecorrigeerde nettoresultaat als dividend uitkeert.

Dit nettoresultaat bedroeg vorig jaar 30,5 miljoen euro. Over de eerste drie kwartalen van 2017 staat de teller op ruim 24 miljoen euro, 1 miljoen euro meer dan over dezelfde periode in 2016. Het is vooralsnog geen reden om te denken dat de winst in het vierde kwartaal zal kelderen, dus het lijkt dat de dividenduitkering gehandhaafd kan blijven.

Wat er daarna gebeurt is minder zeker. BinckBank profiteert nu nog van een jaarlijks belastingvoordeel van 9,8 miljoen euro door de overname van Alex tien jaar geleden. 2017 is het laatste jaar dat het dit voordeel heeft.

Tegelijkertijd zit Binck in een transformatieproces. Aan de ene kant nemen de inkomsten uit de brokeractiviteiten af door goedkope concurrentie van onder anderen DeGiro. Aan de andere kant is Binck bezig om de inkomsten op het vlak van vermogensbeheer te laten groeien.

Dé vraag is of de inkomsten uit het laatste snel genoeg groeien om het inkomensverlies uit het eerste te compenseren. Het zou zomaar kunnen dat dit in 2018 niet zo is en dat de nettowinst een tik krijgt met een navenante daling van het dividend als gevolg.

Dan Flow Traders. De flitshandelaar keert in principe ook de helft van de nettowinst uit. In 2016 maakte het bedrijf 92 miljoen euro winst. Daarvan werd 63 procent uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Dit jaar ligt de nettowinst aanzienlijk lager. Over de eerste drie kwartalen is zelfs sprake van een halvering. Flow Traders heeft last van ‘ongebruikelijk’ rustige omstandigheden op de financiële markten.

Het bedrijf heeft laten weten dat dit jaar 75 procent van de nettowinst naar de aandeelhouders vloeit. Ondanks de relatief grotere uitkering zal het dividend wel dalen ten opzichte van 2016, maar blijft waarschijnlijk toch nog een aardig dividendrendement over.

Wat de resultaten van de flitshandelaar goed zou doen is als er weer wat reuring komt op financiële markten. Dan gaan de handelsvolumes omhoog en wordt het gat tussen bied- en laatprijzen weer groter waardoor het handelshuis meer inkomsten heeft. Eigenlijk zou Flow Traders dus baat hebben bij onrust op de beurs.

Voor BinckBank zou wel eens hetzelfde kunnen gelden. Traditioneel was onrust op de beurs altijd gunstig voor de resultaten omdat beleggers dan meer transacties uitvoeren.

Zo bieden beide aandelen aan de ene kant een aantrekkelijk, zij het niet al te zeker, dividend en ook nog enige dekking tegen een omslag van het beursklimaat.




Gerelateerde artikelen