VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DPA Group had bij het aantreden van Eric Winter als bestuursvoorzitter in 2011 te maken met een sterke omzetdaling. Winter bracht zijn eigen bedrijf NIG (Nederlandse Interim Groep) in en sloot een vertrekregeling met enkele zittende bestuurders. Vervolgens werd DPA verbouwd van een organisatie die vooral goed was in het sluiten van grote contracten, naar een bedrijf dat vooral de beste hoogopgeleide professionals wil leveren.

In de afgelopen vijf jaar is DPA sterk gegroeid, gemiddeld 23 procent omzetgroei op jaarbasis. In 2016 boekte het bedrijf 126 miljoen euro omzet en 7 miljoen euro nettowinst. Vorig jaar stagneerde de groei door een inschattingsfout rond de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie), waarmee nieuwe regels werden ingevoerd voor het inhuren van zzp’ers.

De topman schetste in Effect 2 hoe DPA er nu voor staat. Het bedrijf blijkt flink geraakt te zijn door de wet DBA.

Kunt u terugkijken op het moment dat u bij DPA binnenkwam?
“DPA zat toen in zwaar weer. Wij waren met NIG een groeiclubje. Wij hadden het natuurlijk ook lastig, maar konden wel altijd goed winstgevend blijven. In 2011 hebben we een omgekeerde overname gedaan. Eigenlijk hebben we daarbij ons NIG-model ingebracht bij DPA. De nieuwe organisatie werd een mix tussen de oude raamcontracten en de oude klantenbasis van DPA en het specialisme en de goede organisatie van NIG.”

U noemt het een omgekeerde overname. Heeft u overwogen de naam van DPA te wijzigen in NIG?
“Nou, DPA was gewoon een gerespecteerde naam. Niet bij beleggers maar wel bij medewerkers en klanten. Medewerkers waren en zijn trots op DPA. In voorgaande jaren was het management niet even stabiel geweest. Wij hadden bijvoorbeeld de achterkant van onze organisatie goed op orde, terwijl DPA verouderde systemen had. We hebben in feite de ondernemendheid van NIG ingebracht in DPA.”

Wat is het NIG-model?
“Wij zijn in 2006 vanuit niets begonnen. Wij wilden in niches van de arbeidsmarkt goede professionals vinden en die aan ons binden. Als je goede professionals kunt vinden, komt het werk namelijk min of meer vanzelf. Wij zijn de organisatie daarom vanuit de vakinhoud gaan organiseren in plaats van dat wij de commercieel beste club willen zijn met allemaal verkoopteams. Wij hebben een soort cellenstructuur waarbij de leidinggevende een meewerkende en vakbekwame voorman is. De registeraccountant neemt zelf andere registeraccountants aan en is daarnaast ook de gesprekspartner bij de klant. Als het goed is weet hij ook welke opdracht goed bij iemand past en tegen welke problemen hij aanloopt. Dat willen we stimuleren en bevorderen. Vanuit deze insteek hebben we het bedrijf opgetuigd.”

Het volledige interview met DPA-topman Eric Winter, stond in Effect 2, die op vrijdag 9 februari bij de leden van de VEB in de bus viel.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.
Gerelateerde artikelen