VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kraft Heinz is erg goed in kosten besparen. Zo goed dat het Amerikaanse bedrijf ons eigen Unilever inspireerde om de doelen aan te scherpen. Dit, en de overnamepoging in 2017, heeft ervoor gezorgd dat de koers van Unilever een inhaalslag heeft gemaakt: het aandeel wordt daardoor op de beurs nu zelfs wat hoger gewaardeerd dan Kraft Heinz. Gezien de hogere omzetgroei is dat ook terecht.

Kraft Heinz ontstond in 2015 door de overname van de eerste door de laatste. Vorig jaar deed het fusiebedrijf een ongevraagd overnamebod op Unilever. Het afwijzen van dat bod werd onder meer gemotiveerd met het argument dat Kraft Heinz te weinig aandacht heeft voor waardecreatie op de lange termijn.

In de resultaten over de afgelopen jaren is hiervoor wel wat steun te vinden. De omzet van Kraft Heinz stond sinds de fusie namelijk onder druk, terwijl die van Unilever in dezelfde jaren toenam.

Vorig jaar lag de omzet van het Amerikaanse levensmiddelenconcern ruim 10 procent lager dan in 2014. Valuta-effecten en desinvesteringen versterkten de krimp, maar de kern is dat Kraft Heinz niet groeit. Vorig jaar bedroeg de omzet 26,2 miljard dollar, tegen 26,5 miljard dollar in 2016.

In 2017 waren het zwakke marktomstandigheden in de VS die het bedrijf parten speelden. Op de thuismarkt, goed voor tweederde van de omzet, was sprake van 1,5 procent organische krimp, mede doordat de consument minder interesse heeft in voorverpakte producten.

Met diezelfde marktomstandigheden heeft Unilever ook te maken. Desondanks groeide de omzet van Unilever onderliggend met 2,5 procent in de Amerikaanse markt. Dit staat symbool voor de bredere omzetgroei bij Unilever. Sinds 2014 is de omzet met 8 procent gegroeid tot circa 53,7 miljard euro in 2017.

  Unilever   Kraft Heinz
Jaar 2016 2017 2016 2017
Omzet (€ mrd) 52,7 53,7 26,4 26,2
Operationele winst
(ebit, € mrd)
7,8 8,86 6,14 6,77
Operationele winstmarge 14,80% 16,50% 23,20% 25,90%


Tegenover de omzetkrimp staat bij Kraft Heinz wel een flinke verbetering van de winstgevendheid sinds de fusie. Ten opzichte van 2014 is de operationele winst op jaarbasis met 2,4 miljard dollar toegenomen.

De kostenbesparingen komen uit alle hoeken en gaten van het bedrijf. De directe kosten voor productie zijn flink gedaald, maar ook de uitgaven aan sales en de algemene organisatie. De operationele winstmarge is hierdoor omhooggeschoten van 15 procent in 2014 naar bijna 26 procent vorig jaar. Dit zijn winstmarges waar aandeelhouders van Unilever alleen van kunnen dromen. Bestuursvoorzitter Paul Polman heeft voor 2020 een marge van 20 procent beloofd, tegen 15 procent in 2016. Die verbetering verbleekt tegen wat Kraft Heinz in drie jaar voor elkaar heeft gekregen.

Toch lijkt het er niet op dat beleggers dit succes erg waarderen. Het aandeel Kraft Heinz staat ten opzichte van de koers bij de fusie in juli 2015 circa 10 procent lager. Unilever staat daarentegen ruim 11 procent hoger, gekeken over dezelfde periode.

Daarmee lijkt het erop dat de markt de omzetgroei gecombineerd met geleidelijke kostenbesparingen van Unilever meer waardeert dan de sterke focus op kostenbesparingen van Kraft Heinz.

Bij de huidige koersen ontlopen de waarderingen van de aandelen elkaar niet al te veel: op 44 euro kost Unilever ongeveer 19 keer de verwachte winst per aandeel in 2018, Kraft Heinz heeft bij een koers van 70 een koers-winstverhouding van 18. Ook wat dividendrendement betreft lijkt Kraft Heinz iets aantrekkelijker: 3,6 procent, tegen 3,3 procent bij Unilever. Analisten zien de winst bij Unilever de komende jaren wel harder doorgroeien, wat de hogere waardering rechtvaardigt.  




Gerelateerde artikelen