VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASMI geeft flinke hoeveelheden kapitaal terug aan aandeelhouders. Dat gaat voor een groot deel door de verkoop van aandelen in ASM Pacific Technologie en de inkoop van eigen aandelen. Dat is gunstig, ondanks dat de eigen aandelen het recent beter hebben gedaan ten opzichte van de aandelen ASM PT.

ASMI heeft afgelopen jaar twee keer plukken ASM PT verkocht. In april deed het 5 procent van de hand voor 245 miljoen euro. In november nog eens 9 procent voor 445 miljoen euro. Na deze verkopen heeft ASMI nog een kwart van de dochter uit Hongkong in handen.

De opbrengst van de eerste aandelenverkoop is al bijna volledig (96 procent) aangewend voor de inkoop van eigen aandelen. Maar hoe gunstig is deze aandelenruil, wat het in feite is?

ASMI verkocht 20 miljoen aandelen ASM PT. Het krijgt hiervoor grofweg 4,4 miljoen aandelen ASMI terug. Dat betekent dat er per ingekocht aandeel circa vier-en-een-half aandeel is verkocht.

Gekeken naar de koersontwikkeling van de twee bedrijven over de afgelopen tien jaar, is dat relatief veel. De vorige keer dat er een groot pakket aandelen werd verkocht, 12 procent in 2013, was deze verhouding niet meer dan 2,6.

De koers van ASM PT was toen hard opgelopen en stond bijna even hoog als op dit moment, dus dat was achteraf een goed moment geweest om de wisseltruc te doen. ASMI keerde de opbrengst toen echter voor 65 procent uit als dividend en gebruikte de rest voor investeringen.

Ook uit de opbrengst van de tweede recente verkoop, 445 miljoen euro, krijgen aandeelhouders een extra dividend. Er wordt echter ook nog eens 250 miljoen euro gebruikt voor een nieuwe aandeleninkoop.

De discussie over het belang in ASM PT speelt al jaren. De activistische aandeelhouder Eminence roerde zich vorig jaar met de boodschap dat het belang een risico vormt en dat ASMI het zou moeten verkopen.

Daar is nu voor een deel gehoor aan gegeven. Het aandeel ASMI is ondertussen gestegen naar de hoogste stand ooit, nog weer circa 10 procent hoger dan de gemiddelde inkoopprijs tot nu toe. Dit is op zich goed nieuws, maar het betekent wel dat ASMI relatief weinig eigen aandelen krijgt voor zijn aandelen ASM PT.

Toch lijkt het nog steeds verstandig met de verkoop door te gaan, vanwege de focus in het concern, maar ook als we puur als belegger naar de ruil kijken. De aandelen ASM PT zijn nu 18 keer de winst waard die wordt verwacht voor 2018, tegen 16 keer voor ASMI. Bovendien lijken de groeivooruitzichten voor ASMI beter, als we afgaan op de analistentaxaties in Bloomberg.

 Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen