VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Takeaway.com rekent bijna een kwart van de Nederlanders boven de 16 tot zijn actieve klanten. Daarmee is het bereik in de thuismarkt gigantisch. De marktleider voor online maaltijdbezorging wil iets vergelijkbaars voor elkaar krijgen in een aantal andere markten waar het al de marktleider is, in het bijzonder in Duitsland. Maar de groei gaat daar nu duidelijk langzamer dan die in Nederlands sinds 2013.

Takeaway heeft met Thuisbezorgd.nl al jaren een bekende naam in Nederland. Toch is het bedrijf juist de afgelopen jaren nog spectaculair gegroeid. In 2013 had het bedrijf anderhalf miljoen actieve klanten in Nederland. Dat was vorig jaar gegroeid naar 3,5 miljoen.

Een actieve klant is een klant die de voorgaande twaalf maanden minstens één keer via het bedrijf eten heeft besteld. Het betekent dat Takeaway het afgelopen jaar met bijna een kwart van de Nederlanders boven de 16 zaken heeft gedaan.

Een van de belangrijkste redenen om in Takeaway.com te investeren is dat het soortgelijke posities wil bouwen in andere Europese landen. Het gaat dan allereerst om Duitsland, wat nu al de grootste markt is wat betreft het aantal klanten en binnenkort waarschijnlijk ook wat betreft orders.

Vorig jaar had Takeaway 5 miljoen actieve klanten in Duitsland. Dit is echter nog maar 7 procent van de Duitsers boven de 16. Daarmee is er nog veel ruimte om te groeien.

Takeaway wijst hier ook op in het jaarverslag. “Dit laat zien dat er nog aanzienlijk opwaarts potentieel is. Wij geloven dat de meeste afhaalmaaltijden nog steeds per telefoon worden besteld, dus onze groei wordt vooral gedreven door een verschuiving van bestellen per telefoon naar web-based bestellen.”

Omdat de Nederlandse markt al verder is ontwikkeld, kan interessant zijn hoe deze markt tot volle wasdom is gekomen om zo een inschatting te kunnen maken of hetzelfde in Duitsland kan gebeuren.

In de prospectus bij de beursgang zijn de cijfers vanaf 2013 opgenomen voor de Nederlandse markt. In 2013 was de penetratie hier circa 10 procent. Dat is dus enkele procentpunten meer dan waar de Duitse markt nu staat.

Groei in Nederland

2013

2014

2015

2016

2017

Orders (mln)

8,1

11,6

15,9

21,1

27,4

Groeitempo

 

43%

37%

32%

30%

Actieve klanten (mln)

1,5

2

2,5

3

3,5

Restaurants

4708

5183

6029

6811

7433

Penetratie

10,5%

14,0%

17,5%

21,0%

24,5%


Sindsdien heeft het bedrijf in Nederland hele grote stappen gezet. Het aantal orders groeide eerst twee jaar rond de 40 procent en de twee jaar daarna ruim 30 procent. Tegelijkertijd ging de marktpenetratie met circa 3,5 procentpunt per jaar omhoog. Opvallend is dat ondanks het al grote bereik, Takeaway ook vorig jaar nog stevig doorgroeide.

De Duitse markt dan. Deze groeide in 2016 met bijna 50 procent. In de loop van vorig jaar zakte het groeitempo echter in. In het eerste kwartaal van dit jaar lag de ordergroei in Duitsland op 32 procent op jaarbasis.

Dat is natuurlijk niet onaanzienlijk, maar het is wel langzamer dan Takeaway in Nederland groeide toen het hier al aanzienlijk groter was. Daar komt nog bij dat de penetratie in Duitsland de afgelopen twee jaar met 1,2 en 1,5 procentpunt per jaar groeide, tegen dus 3,5 procentpunt in de Nederlandse markt.

Dat betekent dat er twee mogelijkheden zijn. Ofwel Takeaway staat voor een soort omslagpunt en de Duitse markt staat aan de vooravond van een groeiversnelling. Of de ontwikkeling van online eten bestellen in Duitsland verloopt toch anders dan in Nederland.

Het bezorgmodel van concurrenten als Deliveroo en Foodora, zou bijvoorbeeld groter kunnen worden. Er is daardoor minder ruimte voor het netwerkmodel van Takeaway. Duitsland in 2018 ziet er voor Takeaway dus mogelijk anders uit dan Nederland in 2013.




Gerelateerde artikelen