VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips is het jaar goed begonnen met 5 procent omzetgroei en een sterke ordergroei. Desondanks is de top van het bedrijf bij monde van bestuursvoorzitter Frans van Houten en financieel topman Abhijit Bhattacharya voorzichtig over de groei dit jaar.

Naast de omzetgroei, was ook de ordergroei in het eerste kwartaal een positief punt. Deze nam ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017 met 10 procent toe. De sterke resultaten waren vooral te danken aan de divisie ‘Diagnosis and treatment’. ‘Personal care’, dat onder meer elektrische tandenborstels en scheerapparaten verkoopt, groeide met 4 procent. ‘Connected Care & Health Informatics’ groeide niet. Deze tak levert it-producten en diensten voor de zorg.

Het was vooral de verkoop van apparatuur die wordt gebruikt bij het uitvoeren van ingrepen (image guided therapy) en van echo-apparaten die sterk toenam. In een call met analisten wees topman Van Houten erop dat Philips wereldwijd de nummer 1 is wat betreft echo-apparaten voor hart- en vaatziekten, maar kleiner is in gynaecologie.

In deze laatste categorie was de ordergroei in het eerste kwartaal echter 30 procent. “Dit is dankzij nieuwe producten. Het onderstreept het punt dat we marktaandeel winnen in een belangrijke categorie”, aldus Van Houten.

Het bedrijf heeft het productpallet ook voor andere markten vernieuwd en dit werpt zijn vruchten af.. “Het is heel goed om te zien dat ‘diagnosis and treatment’ tractie krijgt met innovaties”, aldus de topman.

Met 5 procent omzetgroei voldoet Philips aan de eigen doelstelling van 4 tot 6 procent per jaar op de middellange termijn. Omdat topman Van Houten begin dit jaar had gewaarschuwd dat de groei vooral in de tweede jaarhelft zou zitten, vroegen verschillende analisten of de sterke jaarstart betekent dat de rest van 2018 ook beter zal uitpakken dan verwacht.

Het antwoord, gegeven door Bhattacharya, was enigszins teleurstellend. “Vorig jaar begonnen we met 4 procent groei, dit jaar met 5 procent. De groei van het orderboek geeft ons vertrouwen dat we in de bandbreedte van 4 tot 6 procent uitkomen”, aldus de financieel topman.

Philips heeft tot doel om te groeien naar 20 miljard euro omzet in 2020. In de tussentijd moet de winstgevendheid ook structureel verbeteren. Het bedrijf ligt begin 2018 dus op koers om de doelstellingen te halen. Tegelijkertijd hoeven investeerders ook niet te rekenen op grote positieve verrassingen, was in feite de boodschap.

De cijfers van Philips werden op de beurs maandagochtend desondanks positief ontvangen met een koersstijging van 5 procent.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen