VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De tweede kwartaalcijfers van het afgeslankte Philips vielen niet goed op de beurs. Beleggers vrezen de gevolgen van een handelsoorlog en de Brexit. De sterke groei van de orderportefeuille is voor het concern zelf reden voor optimisme.

Philips haalde in het tweede kwartaal met 4,3 miljard euro ongeveer dezelfde omzet als een jaar geleden. Als gecorrigeerd wordt voor wisselkoerseffecten, overnames en desinvesteringen was de groei echter 4 procent. De gezondheidszorgspecialist had in het afgelopen kwartaal net als Unilever en AkzoNobel die vorige week hun cijfers naar buiten brachten ook last van de sterke euro.

Bemoedigend was de ontwikkeling van de orderportefeuille. De ordergroei was 9 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2017. Topman Frans van Houten zei dat hij vooral tevreden was met de ontwikkeling bij de divisie Diagnosis & Treatment (medische beeldvorming), waar de omzetgroei op 8 procent lag en de orderinname met meer dan 10 procent steeg.

Bij de persoonlijke verzorgingsproducten (Personal Health) was er een zwakke start van het jaar, maar Van Houten ziet de gang van zaken hier verbeteren en verwacht dat deze divisie in de tweede helft van 2018 op stoom komt.

Philips is wel op weg om de doelstelling te halen om in de jaren tot 2020 een (vergelijkbare) omzetgroei van 4 tot 6 procent te behalen en de brutomarge met 100 basispunten te verbeteren. Om die marge in de buurt te krijgen van wat de belangrijkste concurrenten GE Healthcare en voormaling Siemens-dochter Healtheneers behalen is nog wel wat werk nodig. Hoewel vergelijken lastig is (Philips werkt met een aangepaste EBITA-variant als belangrijkste maatstaf) ligt Philips hier nog wel achter op de concurrentie. Healtheneers behaalde de afgelopen drie jaar EBITDA-marges boven de 20 procent, GE Healthcare zit rond de 18 procent. Philips kwam in het tweede kwartaal op een (aangepaste) EBITDA-marge van 15,4 procent. Dat was wel meer dan de 14,2 procent van een jaar geleden, maar Philips zal er nog de handen vol aan hebben om in de buurt te komen van de concurrentie.

Er zijn verzachtende omstandigheden. Philips is pas net volledig gescheiden van zijn lichtdivisie, die nu als Signify beursgenoteerd is. Dat is positief: beleggers kunnen de bedrijven apart beter beoordelen, en de bedrijven kunnen zich beter concentreren op waar ze goed in zijn.

Philips heeft een goede marktpositie, een sterk merk en producten waarop gezonde winstmarges kunnen worden behaald, wat ten dele ook al gebeurt. Het nieuwe Philips wil ‘totaaloplossingen’ bieden in gezondheidszorg, liefst met langlopende contracten voor updates en onderhoud. Het bedrijf wil ziekenhuizen en andere instellingen langdurig van de nieuwste apparatuur voorzien. Dat is slim, want hoe langer zo’n relatie, hoe minder snel klanten naar de concurrentie lopen voor een klein prijsverschil. Betrouwbaarheid, vertrouwdheid en kwaliteit worden belangrijker en dat is goed voor de winstmarge. Op die manier wordt waarde gecreëerd voor beleggers.

Het aandeel Philips was dankzij de herstructurering van het concern een prima belegging in de afgelopen jaren, zeker vergeleken met bedrijven in de medische hoek van de beurzen. Het aandeel is daardoor nu wel relatief duur. Analisten (bron: Bloomberg) verwachten voor dit jaar een winst per aandeel van 1,62 euro. Daarmee kost Philips nu ruim 22 keer de winst.

 




Gerelateerde artikelen