VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ABN Amro gaat in de kosten snijden bij de zakenbank. Het was het enige onderdeel van de bank waar de kosten de laatste jaren nog opliepen. Daarmee laat ABN zien dat het doel om de kosten-inkomsten ratio terug te brengen serieus neemt.

De stap werd woensdag bij de halfjaarcijfers bekendgemaakt. De bank gaat 80 miljoen euro aan kosten op jaarbasis besparen bij het onderdeel Corporate & Institutional Banking.

Het aantal werknemers wordt hier met 250 teruggebracht. Daarnaast wordt de focus van de activiteiten verlegd. De kredietverlening aan sterk cyclische sectoren, zoals de energiesector, wordt teruggeschroefd. Deze waren de laatste kwartalen goed voor flinke kredietverliezen.

Geen hoger rendement  
De stap is logisch gezien de ontwikkeling van deze tak de afgelopen jaren. ABN wees er in de analistenpresentatie zelf op dat de leningportefeuille de afgelopen jaren is uitgebreid, maar dat dit zich niet heeft vertaald in een hoger rendement.

Dit is ook te zien in de resultaten van het onderdeel. De rente-inkomsten beliepen over de voorgaande vier kwartalen ruim 1,9 miljard euro. Dat is bijna een derde meer dan twee jaar geleden. Tegelijkertijd stegen de kosten echter ook met 16 procent, wat een aanzienlijk deel van de inkomstenstijging teniet deed.

Dit was voor een deel een gevolg van hogere personeelskosten. Het aantal fulltime medewerkers was de afgelopen drie jaar met 15 procent toegenomen.

Hierin was dit onderdeel van de bank een uitzondering. Zowel bij retail banking, commercial banking als private banking is het aantal medewerkers de afgelopen jaren juist aanzienlijk gedaald. De kosten daalden parallel hieraan ook.

Niet kostenefficiënt 
Het resultaat hiervan was dat de zakenbank ook een relatief hoge verhouding tussen kosten en inkomsten had. Deze ratio lag het afgelopen jaar net onder de 70 procent, terwijl de bank als geheel onder de 60 procent zit.

Voor ABN Amro lijkt de enige weg naar het opschroeven van de winst te lopen langs kostenbesparingen. In 2020 moet de ratio tussen kosten en inkomsten naar 56 tot 58 procent zijn gebracht.

Het is dus niet zo vreemd dat de zakenbank nu aan de beurt is om onder het mes te gaan. Het feit dat de tak die vaak werd gezien als het paradepaardje nu door topman Kees van Dijkhuizen niet wordt ontzien geeft wellicht wel aan dat het de bank nu ernst is met de kostenbesparingen.




Gerelateerde artikelen