VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING Bank heeft een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) in een onderzoek naar betrokkenheid bij witwaspraktijken. De bank moet een recordbedrag van 775 miljoen euro betalen, dat volledig ten laste zal gaan van het resultaat in het derde kwartaal van dit jaar.

Er is volgens het OM sprake van ‘ernstige nalatigheid’. Er zijn ING-rekeningen gebruikt voor criminele activiteiten en de bank heeft niet voorkomen dat de rekeningen van haar cliënten misbruikt konden worden voor het witwassen van miljoenen euro’s. De bank is akkoord gegaan met de betaling van een boete van 675 miljoen euro en een terugbetaling van 100 miljoen euro.

Het OM verwijt ING dat zij witwassignalen heeft gemist in ten minste vier zaken die volgens justitie exemplarisch zijn, waaronder het witwassen van steekpenningen van het Noors-Russische telecombedrijf VimpelCom aan de dochter van de Oezbeekse president.

ING had eerder al gemeld dat de gevolgen van het onderzoek naar betrokkenheid bij corruptie aanzienlijk konden zijn, maar dinsdagochtend verloor het aandeel toch nog een paar procent meer dan de AEX. Een logische reactie, want het bedrag van 775 miljoen euro is meer dan de helft van de kwartaalwinst die analisten voor het derde kwartaal hadden voorzien.

Een aantal verantwoordelijke managers moet een deel van de beloningen inleveren en wordt geschorst van werkzaamheden. De bedrijfstop ziet af van bonussen over 2018. Dat zou in het geval van topman Ralph Hamers (jaarsalaris 2 miljoen euro) om maximaal 400.000 euro kunnen gaan.

Dit plaatst echter de discussie die we een jaar geleden hadden over de loonsverhoging van Hamers wel in een ander daglicht, stelt VEB-directeur Paul Koster op BNR. De Raad van Commissarissen zou zich op de positie van Hamers moeten beraden, zegt Koster.

De VEB stelde naar aanleiding van de korte passage (*) in het jaarverslag over deze kwestie al op de aandeelhoudersvergadering op 23 april vragen. ING wilde toen weinig kwijt over de eventuele financiële schade, schreven wij al in Effect 6. De reden daarvoor was dat de schade nog niet concreet genoeg was. ING wees er op de vergadering wel op dat de impact als ‘significant’ kan worden omschreven. Op de schaal van Mock staat significant voor 12 tot 20 procent. De halvering van de kwartaalwinst is wel wat meer dan significant.

De vraag is ook of dit consequenties heeft in de Verenigde Staten. ING zegt echter geen verdere acties door de Amerikaanse beurswaakhond SEC te verwachten.

Positief is wel dat duidelijk wordt waar ING tekort geschoten is, en dat de bank ook toegeeft dat er fouten zijn gemaakt. ING mag het witwassen niet weerspreken of bagatelliseren, en dat doet de bank in de media ook niet.

Paul Koster daarover: “Ik vind het fantastisch dat in ieder geval duidelijk wordt waar ING tekortgeschoten is en ik hoop echt dat intern bij ING nu alle zeilen worden bijgezet om nu goed te kijken naar de dossiers waar nog mogelijke risico’s in zitten.”

(*) Het gaat om deze passage, op pagina 214 van het jaarverslag 2017.

 Criminal investigations: ING Bankl is the subject of criminal investigations bg Dutch authorities regarding various requirements related to client on-boarding, money laundering and corrupt practices_ ING Group has also received related information requests from US authorities_ ING Group and ING Bank are cooperating with such ongoing investigations and requests_ Management has concluded under IFRS that it is more likelg than not that a present obligation per 31 December 2017 exists and that an outflow of resources is probable, but was not able to estimate reliablg the possible timing, scope or amounts of ang fines, penalties and/or other outcome, which could be significant ING expects to receive more information from the Dutch authorities concerning the potential consequences of their investigation in the first half of 2018.

 Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen