VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aalberts kondigde begin deze maand twee kleine overnames in Noord-Amerika aan. Daarmee komt het aantal aankopen voor 2018 op vier. ‘Een paar mooie aanvullingen’, concludeert bestuursvoorzitter Wim Pelsma. De topman licht toe hoe deze in de strategie passen.

De twee meest recente overnames, die van Roy Metal Finishing en Co-Planar, zijn beide in Noord-Amerika. Het doel van deze overnames is om de marktposities aan de andere kant van de Atlantische Oceaan te versterken.

Roy Metal Finishing, dat circa 30 miljoen dollar jaaromzet heeft, brengt gespecialiseerde coatings aan op metalen oppervlakken. Aalberts had al een netwerk van bedrijven dat oppervlakken behandelt, de overname versterkt dit.

“We zijn daar marktleider in, maar hebben in Amerika een kleine positie. Dit geeft ons de mogelijkheid ons netwerk uit te breiden in met name die regio die heel interessant is. Er zitten veel producenten uit de machinebouw, maar ook de automobielindustrie”, legt Pelsma uit.

Achter de overname van Co-Planar, slechts 9 miljoen dollar jaaromzet, zit een vergelijkbare gedachte. Co-Planar wordt onderdeel van Aalberts’ Franse dochter Metalis. “Co-Planar is goed in een bepaalde precisie-stanstechnologie. Ze doen geen molding, waarbij je ook de gestanste producten omgiet. Die technologie hebben we wel in Frankrijk en die zullen we daar inbrengen.”

Daarnaast gaat het er niet alleen om nieuwe lokale klanten in Noord-Amerika te vinden maar ook om bestaande wereldwijde klanten beter te kunnen bedienen. “Je kan dan tegen belangrijke wereldwijde klanten zeggen dat je ze kan bedienen in Noord-Amerika. Grote Duitse en Franse klanten van ons willen in elk deel van de wereld dezelfde service hebben. Een aantal klanten hebben ook al gezegd wat ze met ons willen doen.”

Zo moeten de overnames leiden tot extra groeimogelijkheden. Al in de aanloop naar de overname wordt daar heel scherp naar gekeken, aldus de bestuursvoorzitter. “We zijn heel kritisch en maken altijd een ondernemingsplan samen met het bestaande management. Daarbij kijken we naar de bestaande activiteiten die we hebben en de combinatie met de over te nemen activiteiten. Een plus een moet drie zijn.”

De twee andere overnames eerder dit jaar vonden plaats in Europa. In mei kocht Aalberts het Franse PEM, een bedrijf dat ook actief is in de behandeling van metalen oppervlakken. In juli kocht het VAF Instruments, een Nederlandse producent van hightech sensoren en meetinstrumenten voor de industrie. Beide bedrijven hadden rond de 20 miljoen euro jaaromzet.

Pelsma is al met al tevreden met de overnames die Aalberts tot nu toe in 2018 heeft gedaan. “We zijn blij. We hebben een paar mooie aanvullingen die goed passen in de strategie met een goed implementatieplan waar we weer additionele groei uit kunnen halen.”

Of er op korte termijn meer volgt, is niet te voorspellen. “Bij acquisities weet je het nooit. We hebben bij de halfjaarcijfers al gezegd dat we een goede pijplijn hebben. We zoeken dingen die ons aanvullen waarbij je een goed integratieplan hebt, een goed management en een goede strategische combinatie. Daarnaast moet het ook tegen een prijs gaan dat je het qua kasstroom in zeven of acht jaar terugverdient.”
Gerelateerde artikelen