VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Rotterdam wordt toch niet de stad waar het enige hoofdkantoor van Unilever komt te staan. De directie van het levensmiddelenbedrijf besloot om het voorstel voor een vertrek uit Londen niet aan de aandeelhouders voor te leggen. Het bedrijf blijft voorlopig dus een tweekoppig monster.

Dat is niet in het belang van beleggers, want twee hoofdkantoren en een ingewikkelde eigendomsstructuur met certificaten van aandelen in een Nederlandse NV en gewone aandelen in een Britse plc, betekent dat het bedrijf moeilijker te doorgronden is voor beleggers. Daarnaast brengt de ingewikkelde structuur allerlei andere kosten met zich mee, administratief en organisatorisch. Het is het management van Unilever aan te rekenen hoe het zich verkeken heeft op de houding van de Britse aandeelhouders.

VEB-directeur Paul Koster op BNRDirect naar interview BNR 

“Dit is om meerdere redenen slecht nieuws. Allereerst was het versimpelen van de structuur een goed idee, maar het is een enorme misrekening van Unilever, een bedrijf dat altijd zo hoog opgeeft van haar contacten met de aandeelhouders. Unilever heeft dit volkomen verkeerd ingeschat. Het jammere is dat Unilever hier een jaar mee bezig is geweest. RELX heeft haar structuur ook veranderd, daar heeft niemand wat van gemerkt. Bij Unilever zijn we hier al een jaar over aan het praten.”

Met name de Britse aandeelhouders maakten bezwaar tegen de verhuizing naar Rotterdam. Daarbij speelden sentimentele redenen een grotere rol dan de rationele, zo lijkt het. Zo was het voor veel Britten onverteerbaar dat de fabrikant van Marmite zijn plaatsje in de FTSE-100 zou kwijtraken.

De aankondiging van Unilever betekent ook dat Mark Rutte wat uit te leggen heeft, aangezien de keuze van Unilever voor Rotterdam te danken zou zijn aan de omstreden afschaffing van de dividendbelasting.

Paul Koster:
“Dit geeft ook aan dat de afschaffing van de dividendbelasting geen enkele rol speelt bij de aandeelhouders in Engeland. Als die afschaffing nu in heel Europa was gebeurd had ik het begrepen, maar nu kwam die maatregel hier zomaar uit de lucht vallen.”

Het is de vraag of Unilever het hoofdkantoor op termijn nu niet in Londen zal vestigen. Het bedrijf zegt zich te beraden op vervolgstappen en zal blijven overleggen met zijn aandeelhouders.

Het versimpelen van de structuur blijft een goed idee omdat het Unilever transparanter maakt en beter in staat stelt overnames te doen. Van groot belang voor beleggers is de belofte die Unilever aan de voorgenomen verhuizing had verbonden. Het bedrijf zou nu eindelijk alle aandeelhouders echte zeggenschap geven. One share, one vote dus, wat nu niet het geval is, omdat de Nederlandse aandelen gecertificeerd zijn. De VEB roept Unilever dan ook op dit deel van het plan wel gewoon door te zetten.

Het Unilever-management moet beleggers na een debacle als dit over twee dingen grondig informeren: hoe heeft dit zo mis kunnen gaan, en wat gaat het concern nu wel doen?

VEB-directeur Paul Koster werd ook geïnterviewd op RTL ZDirect naar interview RTL Z 
en was op vrijdag 5 oktober te zien in de reportage van NieuwsuurDirect naar Nieuwsuur

 

 

 

 

 

 

 




Gerelateerde artikelen